Nejznámější značky elektrokol 

S elektrokoly se v poslední době doslova roztrhl pytel. A není se čemu divit, pandemie přivedla lidi, kteří běžně nesportovali do přírody, aktivnějšímu životu nebo ke sportům, které pro ně do té doby byly velkou neznámou. Ruku v ruce s tím šla i rostoucí oblíbenost elektrokol, které jsou nejen skvělým způsobem jak si zasportovat, ale hlavně jak objevit nové a do té doby neprobádané kousky naší krásné země. 

Výběr elektrokol může být ale pěkným oříškem pro kohokoliv, kdo se ve sféře cyklistiky, elektrokol a vůbec sportovního vybavení moc neorientuje. U elektrokol je navíc spousta faktorů, na které je dobré si před jeho nákupem dát pozor a mít je u výběru na paměti. V dnešním článku jsme si pro vás připravili obsáhlý přehled několika nejznámějších značek, se kterými budete mít jistotu, že nešlápnete vedle. Nabídka ve světě je skutečně široká, my jsme pro vás vybrali značky, které jsou dostupné na českém trhu. Nemohli jsme opomenout jak tradiční ikonická jména ve světě (elektro) cyklistiky, tak i značky, které možná nejsou tolik známé, ale rozhodně mají co nabídnout. V dnešním článku se tak můžete těšit na pořádnou nálož nejlepších světových značek výrobců elektrokol.

Obsah

Jak vybrat správnou značku elektrokola?

Jak už asi správně tušíte, neexistuje jednotná odpověď na tuto otázku, která by uspokojila všechny. Výběr značky elektrokola je individuální záležitost, kdy si každý jezdec musí ujasnit, k čemu chce primárně elektrokolo využívat a jaký typ kola hledá.

TIP: Srovnání nejlepších elektrokol – sezóna 2022

Určete si jaký typ elektrokola hledáte

Podle aktivit, které plánujete na elektrokole provozovat nejčastěji si určete typ elektrokola, které hledáte. Chcete elektrokolo, na kterém se pohodlně dostanete do obchodu a odvezete si bez starostí nákup domů? Plánujete elektrokolo používat na pravidelné cesty do práce? Chcete zdolávat terénní cesty v okolí a toužíte sjíždět nezpevněné horské cestičky? Nebo naopak hledáte elektrokolo s velkým dojezdem na dlouhé víkendové výlety s rodinou? 

TIP: Podívejte se na oblíbená Městská elektrokola nebo Nejlepší horská elektrokola

Kolik peněz chcete do elektrokola investovat

Další vhodnou otázkou, kterou si před nákupem elektrokola a výběrem značky položit je také kolik peněz chcete do vašeho nového elektrokola investovat. Profesionální a uznávané značky elektrokol se většinou díky své jisté pozici na trhu netají vyššími cenami. Ačkoliv téměř každá značka nabízí širokou škálu kol od profesionálních kousků, které se pohybují v rámci statisíců a jsou učeny pro skutečné profesionály v oboru nebo pro nadšence, kteří se rozhodli svůj koníček pojmout opravdu vážně.

Dále přes střední cestu, kdy se cena elektrokola pohybuje stále pro někoho ve vyšších příčkách a je určitým kompromisem mezi tím, co kolo dokáže nabídnout a příznivou cenou.

Za poslední kategorii by se mohla považovat elektrokola, která jsou cenově dostupnou variantou pro širokou veřejnost. Jejich kvalita a funkčnost se sice nedá srovnávat s profesionálními kousky, nicméně splňují požadavky pro rekreační jezdce na elektrokolech.

Dejte na osobní zkušenost a reference

Nejlepší možností jak si vybrat značku a kolo které vám sedne je osobní zkušenost. Proto před nákupem velmi doporučujeme zkušební jízdy na elektrokole, obzvláště pokud se jedná o vaše první. Každá značka je něčím specifická a stejně tak je tomu u elektrokol. Každá značka své kola sestavuje svým stylem, proto velmi rychle poznáte jestli jste si doslova sedli, či nikoliv. Zkuste se porozhlédnou u vás v okolí, zda některý z obchodů s elektrokolama nenabízí možnost zkušebních jízd. Jedině tak zjistíte, jestli je to TO správné, nebo naopak.

TIP: Chcete koupit silniční elektrokolo, ale nejste si jisti výběrem? Podívejte se na Nejlepší silniční elektrokola

Nejznámější značky elektrokol 

Haibike

Haibike je německý výrobce elektrokol, který je průkopníkem elektrických kol ePerformance, dal by se považovat za vynálezce elektrických horských kol a celkově změnil odvětví elektro cyklistiky tím, že rozvinul potenciál sportovních elektrokol. 

Značka existuje již od roku 1995, ale svoje první výkonný elektrické horské kolo, představila až o 15 let později. Dnes společnost vyrábí elektrická horská kola, silniční kola, dětská kola a trekingová kola. Pokud chcete elektrokolo, které vás nebude omezovat ani dělat těžkou práci místo vás, ale zlepší vaše fyzické schopnosti, je Haibike ideální volbou!

Příběh značky Haibike

Společnost Haibike byla založena v malém německém městě Schweinfurt v roce 1995. Zpočátku byla součástí mateřské značky Winora, která má v cyklistickém průmyslu více než stoletou tradici. Během prvních patnácti let se společnost neustále rozvíjela a zdokonalovala a v roce 2010 představila předchůdce všech elektrických horských kol Haibike eQ XDURO. Jednalo se o první elektrokolo, které bylo schopné a hlavně určené pro jízdu v terénu. Není divu, že čelilo velkým očekáváním a  obrovské pozornosti ve světě elektrokol. 

Společnost Haibike je velkým zastáncem elektrokol, takže je přirozené, že věří ve viditelnou integraci. Na rozdíl od jiných výrobců se nesnaží elektrické komponenty skrývat, ale naopak je integruje velmi funkčním a viditelným způsobem.Poté, co se její první kola ePerformance ujala, podepsala společnost Haibike smlouvu s několika špičkovými sportovci, kteří závodí za její tým. Veškerá kola Haibike se vyrábějí u našich sousedů v Německu, což posouvá jejich kvalitu na zcela jinou úroveň.

Elektrokolo Haibike FullSeven 5

FullSeven 5 je nejschopnější celoodpružené horské elektrokolo od společnosti Haibike. Je doslova stvořené pro zdolávání dlouhých, prudkých stoupání a náročných sjezdů. Může se pochlubit 150mm zdvihem zadní nápravy a výkonnými kotoučovými brzdami, se kterými si můžete být jistí i při jízdě po nezpevněném povrchu a nebezpečných lesních cestách.

FullSeven 5 vám bude pomáhat až do rychlosti 20 km/h bez ohledu na terén díky motoru Yamaha PW-ST se středovým pohonem, který poskytuje výkon 250 W a točivý moment 70 Nm. Jeho 500 Wh baterie je integrovaná do spodní trubky a měla by zajistit poměrně dlouhý dojezd.

Aventon

Řada kol Aventon je jednou z nejpůsobivějších řad elektrokol všech výrobců. Na výběr je osm elektrokol, včetně celé řady od dojíždějících a hybridních kol až po hardtaily a skládací elektrokola.

Aventon Bikes nabízí kompletní řadu cenově dostupných elektrokol pro všechny jezdce. A proto elektrokola Aventon nešetří ani na kvalitě, ani na množství a proto nezahálí a  pokračuje v budování své značky se zcela novou řadou elektrokol pro rok 2022.

Příběh značky Aventon

Jianwei Zhang založil společnost Aventon bike již v roce 2012 spolu se spoluzakladatelem Augustem Perazou III. Po skutečně divokých začátcích v dodávce a skladu který se skládal z jedné místností začala postupně značka  Aventon stoupat po pomyslném žebříčku v cyklistickém průmyslu. 

Ve španělském překladu slovo aventon znamená „tlačit“ nebo „nechat se svézt“. Právě s touhle myšlenkou Zhang a Peraza III založili společnost. S cílem inovovat technologii elektrokol, které usnadní jízdu a jezdci se tak doslova nechají vézt. Právě v roce 2018 se společnost Aventon přeorientovala pouze na výrobu elektrokol a od té doby se společnost Aventon bikes zaměřuje na výrobu elektrokol pro širokou veřejnost. Nezapomíná na žádnou skupinu elektro cyklistů od každodenních dojíždějících do práce, rodiny s dětmi, ale i dobrodruhy, kterým elektrokola pomáhají s trochou výkonu navíc projet nelehký terén. 

Většina elektrokol jsou elektrokola pro dojíždění do práce, zatímco některá jsou určena do terénu nebo pro příležitostnou jízdu po městě, nejunikátnějším přírůstkem je model Aventon Sinch, kdy se jedná o skládací elektrokolo. 

Ukázka elektrokola: Aventon Pace 500 Next-Gen

Model Pace 500 Next-Gen se vzpřímenou geometrií, řídítky typu cruiser/hybrid a funkcí asistence šlapání a plynu je špičkovým hybridním elektrokolem. Elektrokolo Pace 500 Next-Gen je poháněno asistencí šlapání a plynem. Konkrétně se jedná o unikátní palcový plyn na řídítkách. K dispozici je pět úrovní asistence šlapání a maximální rychlost, které můžete s elektrokolem Pace 500 Next-Gen dosáhnout je  28 km/h. 

Stejně jako všechna ostatní kola Aventon je i Pace 500 Next-Gen vybaven LCD displejem Smart Easy-Read s podsvícením. Přední část kola Pace 500 Next-Gen je oproti ostatním modelům Aventon Pace vylepšená, včetně vidlice AE-E08 PACE V2 AL. Celkově lze říci, že kombinace výkonné elektroniky, několika nastavení asistence šlapání a pohodlné geometrie činí z kola Pace 500 Next-Gen atraktivní volbu pro každého, kdo hledá kvalitní hybridní elektrokolo. 

Specialized

Specialized je v současnosti jednou z největších, nejoblíbenějších a nejinovativnějších cyklistických značek na světě a proto v našem výběru rozhodně nesmí chybět!  Existuje jen malá pravděpodobnost, že jste o značce Specialized neslyšeli, pokud se alespoň trochu zajímáte o cyklistiku.Tato kalifornská společnost je lídrem ve svém oboru a patří mezi jednu z nejvlivnějších cyklistických značek na světě.

Značka Specialized si během svého vývoje ušla dlouhou cestu se začátky kdy vystupovala jako dovozce italských dílů na kola, přes výrobu pneumatik až po výrobu revolučních kol všech kategorií. Hlavním mottem značky je „vyrábět kola a výbavu, které vyřeší  problémy a naplní potřebu“. Značka vždy směřovala do budoucnosti a podporovala inovace, což je pravděpodobně jeden z důvodů, proč je tu dodnes.

Příběh značky Specialized

Příběh značky Specialized se začal psát v roce 1974, kdy Mark Sinyard prodal svůj Volkswagen Microbus a místo něj pořídil italské cyklistické díly. O několik let později, v roce 1976, uvedla značka Specialized svůj první výrobek, kterým byla možná trochu s překvapení, silniční pneumatika. Mark věřil, že pneumatiky jsou součástí kola, která nejvíce ovlivňuje kvalitu jízdy. S tehdejší nabídkou na trhu, ale nebyl spokojený, spíše zklamán, a tak se rozhodl tento problém vyřešit. V roce 1981 pak přišlo první kolo s označením Specialized – Stumpjumper. Nebylo to sice první horské kolo na trhu, ale bylo to první sériově vyráběné horské kolo, které rozhodně pomohlo popularizovat horskou cyklistiku a cyklistiku v terénu. Zároveň díky tomuto kolu se stala horská kola dostupnější.

V roce 2001 Mark Sinyard prodal 49 % svého vlastnictví společnosti Merida bikes kvůli finančním potížím. Dnes však Mark stále vlastní 51 % akcií společnosti a sídlo zůstává v Morgan Hill, Kalifornii, kde to všechno před téměř 40 lety začalo.

Značkové vybavení Specialized

Společnost Specialized je nejznámější zejména pro své kvalitní kola a elektrokola, nicméně vyrábí také širokou škálu cyklistického vybavení. V jejich nabídce najdete jak pánské a dámské oblečení, cyklistické komponenty, tak i další cyklistické vybavení a doplňky. Pokud tedy budete chtít, můžete se obléknout do stylové výbavy od hlavy až k patě a k tomu navíc pořídit všechno potřebné vybavení jako jsou sedla, řídítka, představce, kola, helmy, světla, láhve a mnoho dalšího.

Elektrokola od značky Specialized by se dala popsat jako dokonalá kombinace spojení švýcarské preciznosti a inženýrství s kalifornským pohodovým životním stylem. Konkrétně se Specialized rozhodl místo použití hotových motorů a baterií postavit vlastní. To jim umožňuje dokonale vyladit pocit asistence a dojezd na baterii. Všechna elektrokola mají v názvu slovo „Turbo“. Nejoblíbenější modely elektrokol, ze kterých si můžete vybírat, jsou Turbo Como, Creo, Kenevo, Levo a Vado. Patří do nich navíc různé typy kol, jako od silničních, horských až po hybridní kola.

Největší výhodou elektrokol Specialized je přirozený pocit z jízdy, který nenajdete u každé značky. Jízda na nich se podobá jízdě na běžném kole, jen s drobným rozdílem, že máte mnohem silnější nohy a vyšší rychlost. Navíc můžete také využít aplikace Mission Control, která dokáže propojit váš telefon s elektrokolem a umožní vám tak korigovat dojezd baterie, zaznamenávat si jednotlivé jízdy a nastavovat výkon motoru.

Ukázka elektrokola: Turbo Kenevo:S-Works Turbo Kenevo SL 

Turbo Kenevo je jedním z nejvýkonnějších horských elektrokol od značky Specialized a jedno z nejlepších elektrických kol na trhu. Pyšní se motorem Specialized 2.1 se středovým pohonem, který dokáže zesílit váš příkon o 410 %.

K dispozici máte také 180mm přední a zadní odpružení, takže zvládnete vše, co standardní horská kola, a ještě něco navíc. Pokud nepotřebujete tolik asistence a chcete snížit hmotnost, zvažte model Specialized Turbo Kenevo SL. Je o 12 kg lehčí, nabízí až 200% asistenci a má 170mm přední i zadní odpružení.

Stromer

Značka Stromer navrhuje technicky vyspělá elektrokola, která jsou ztělesněním švýcarského inženýrství a doslova formují budoucnost městské mobility. V poslední době není na trhu nouze o jednoduchá, levná elektrokola, což je samozřejmě dobrá zpráva, že se elektrokola stávají stále dostupnějším zbožím. Co ale když chcete něco sofistikovanějšího? Společnost Stromer přebírá koncept moderních elektrokol a vylepšuje ho svými funkcemi ještě o úroveň výš. Stromer vyrábí dokonale promyšlená a technologicky nejvyspělejší elektrokola, které trh s elektrokoly nabízí.

 

Příběh značky Stromer

Stromer je švýcarský výrobce elektrokol založený Thomasem „Thömu“ Binggelim v roce 2009, který měl sen vytvořit rychlá elektrokola, která tou dobou dle jeho názoru nebyla na trhu k dispozici. Prvním hmatatelným výsledkem jeho snu byl třírychlostní pedelec Stromer V1-Class se zadním nábojovým motorem a integrovanou baterií. V roce 2021 koupila Stromer přední evropská private equity společnost Naxicap Partners.

To, co odlišuje kola Stromer od konkurence není jen rychlost, ale také dojezd, design, integrace a propojení. Mezi hlavní vlastnosti, kterými se elektrokola Stromer mohou pochlubit, patří například výkonné motory v zadním náboji, dotykový displej plně integrovaný do horního rámu, ochrana proti krádeži, Smartlock, individuální nastavení motoru nebo rekuperační brzdění. Jedním z hlavních sloganů společnosti Stromer je „Drive the Difference“. Což tuto značku dobře vystihuje. Mějte však na paměti, že za tuto odlišnost a kvalitu si musíte připlatit a to je jedna z mála nevýhod technologických zázraků na elektrokolech Stromer. Pokud jste tedy ochotni zaplatit vyšší cenu za jedinečné zážitky na elektrokole, jen málokterá jiná značka se vyrovná tomu, co Stromer nabízí. 

Již od svých počátků se Stromer řídil spíše kvalitou než kvantitou. Z tohoto důvodu značka nabízí pouze čtyři samostatné modely, z nichž několik nabízí několik dalších sestav, přičemž

ST1 je cenově nejdostupnější model. Každé lze při jeho sestavování upravit, což vám umožní vybrat si jednu ze čtyř dostupných baterií, přidat odpruženou vidlici a odpruženou sedlovku, zvolit barevné provedení, typ rámu, pohon atd.

Ukázka elektrokola: Stromer ST1

ST1 je „nejdostupnější“ elektrokolo Stromer v nabídce. Jedná se o elektrokolo s 670 W motorem v zadním náboji. Volitelně lze doplnit baterii s kapacitou 983 Wh, která zajistí až dvojnásobný dojezd. Mechanika zahrnuje 9 rychlostní zadní přehazovačku MicroShift a hydraulické kotoučové brzdy Tektro. Není to tak přepychové jako převodovka Pinion nebo vnitřní náboj u dražších modelů – ale svou práci odvede. Dobrou zprávou je, že ST1 přináší většinu high-tech funkcí, kterými je Stromer známý. Získáte jasný přední světlomet a zadní světlo, které slouží jako brzdové světlo, a také denní světlo.

Stromer ST1 vám bude asistovat až do rychlosti 28 km/h pomocí tří úrovní asistence, které můžete nastavit pomocí chytrého telefonu nebo integrovaného displeje. Kolo je také příjemně vybaveno pro dojíždění do práce, má blatníky, stojánek a zadní nosič. Pro zvýšení pohodlí můžete kolo doplnit také odpruženou vidlicí a odpruženou sedlovkou. 

BMC

BMC je švýcarský výrobce špičkových silničních, horských a rekreačních kol pro profesionální sportovce i amatéry. Dá se říci, že jízdní kola BMC jsou švýcarské hodinky ve světě kol. Švýcarští cyklo výrobci jsou proslulí spojením precizního inženýrství s technologickým pokrokem a smyslem pro detail. Není překvapením, že všechny tyto vlastnosti platí i pro výrobky BMC.

BMC se specializuje na výrobu vysoce výkonných silničních, šotolinových, horských kol, včetně různých typů elektrokol. Ať už jste závodník nebo víkendový výletník, v nabídce BMC si každý najde to pravé.

Příběh značky BMC Switzerland

BMC je švýcarská společnost se sídlem ve městě Grenchen. Název „BMC“ je akronymem pro „Bicycle Manufacturing Company“. Společnost založil v roce 1986 Bob Bigelowe s původní myšlenkou montážní firmy a dovozce jízdních kol Raleigh. Poté, co ale firma v roce 1994 ztratila licenci Raleigh, přešla na výrobu jízdních kol pod vlastní značkou. Image a přístup značky se nejvíce změnil v roce 2000, kdy vedení převzal Andy Rihs s vizí udělat z BMC výrobce špičkových, vysoce výkonných jízdních kol. Výsledkem bylo silniční kolo Impec postavené pro cyklistický tým Phonak, jehož patronem byl sám Andy Rihs. V ten čas založil také laboratoř Impec Advanced Lab, kde se navrhují, zkoumají a vyvíjejí všechna kola BMC.

Do dnešního dne na kolech BMC jezdili někteří z nejlepších sportovců světa, například Cadel Evans, Taylor Phinney nebo Thor Hushovd.. Na kolech od BMC vyhráli závody nejvyšší úrovně, jako jsou Tour de France, Tirreno-Adriatico, Tour de Romandie a mnoho dalších.

Kromě výroby vysoce výkonných závodních kol pro silniční, horská a šotolinová použití vyrábí BMC také moderní elektrokola navržená pro každodenní dojíždění do práce, nebo pro cyklistické nadšence co mají rádi terén či delší výjezdy. Řada elektrokol má za názvem modelu příponu AMP, která znamená „AMPlify“. Nabídka zahrnuje kola pro jízdu ve městě, na trailech, na silnici a vše mezi tím a skládá se ze čtyř modelů.

Ukázka elektrokola: BMC Alpenchallenge AMP Sport

Speedfox AMP je elektrifikovaná verze původního trailového kola Speedfox. Je postaveno na hliníkovém rámu a pyšní se pohonnou jednotkou Shimano STEPS MTB EP8 s výkonem 250 W/85 Nm. Kolo disponuje integrovanou 500Wh baterií, která vám umožní jezdit celé hodiny a zdolávat stoupání, která byla dříve nedosažitelná.

Pokud však hledáte univerzálnější elektrokolo, BMC nabízí tři elektrické verze svého fitness kola Alpenchallenge. AMP Sport je v podstatě vytrvalostní silniční elektrokolo, AMP City je hybridní/fitness elektrokolo ideální pro dojíždění do práce a rekreační jízdu, zatímco AMP Cross je šotolinové kolo s plochými řídítky, které zvládne zpevněný a nezpevněný povrch.

Všechny modely Alpenchallenge AMP jsou vybaveny středovým pohonem Shimano STEPS E-6100 s výkonem 250 W/60 Nm a 500 Wh baterií. Jsou lehká, rychlá a nabízejí dostatečný dojezd pro celodenní dobrodružství v sedle.

ORBEA

Orbea je největší španělským výrobcem jízdních kol, který dodává kola nejlepším elitním závodním týmům na světě a své postavení na trhu cyklistiky hájí už spoustu let. Její jméno se stalo synonymem pro špičková výkonná jízdní kola používaná pro závodění na amatérské i profesionální úrovni. Nejznámějšími produkty společnosti jsou její karbonová silniční kola, jako jsou Orca a Alma, ale nevyhýbá se ani jiným typům, například MTB, městským a triatlonovým kolům.

Příběh značky Orbea

Mariano Cañardo byl prvním velkým ambasadorem značky Orbea. Společnost Orbea byla poprvé založena už v roce 1840, ale v té době neměla s jízdními koly nic společného. Místo toho původně vyráběla pušky a zbraně, po kterých byla v té době velká poptávka. V roce 1930 se Orbea se zaměřila na jízdní kola a změnila svůj název na Orbea Bicycles. V roce 1934 Orbea debutovala na Tour de France a až do 60. let 20. století pokračovala v růstu a rozšiřování svého podnikání. Poté, co společnost zažila několik finančních potíží, se v roce 1969 přesunula své sídlo do Mallabie, kde sídlí dodnes. Nově vzniklé družstvo se nejprve zaměřilo na výrobu kol pro volný čas a nakonec se v 80. letech vrátilo k závodní cyklistice a zúčastnilo se Tour de France i Vuelta a España. V roce 1989 začala Orbea vyrábět horská kola a dneska vyrábí také triatlonové modely. Kola značky Orbea se stále pravidelně objevují na vrcholu elitních cyklistických závodů.

Společnost Orbea udělala pro svět cyklistiky mnoho nejen tím, že sponzorovala významné závody a elitní týmy, ale také tím, že se stala průkopníkem několika průlomových technologií. Mezi nejzajímavější z nich patří jejich monokokové rámy a technologie 4×4 a DCR.

Většina výrobců kol vám nabízí omezený výběr komponentů, kol a pneumatik, to se u této značky nedá říct, naopak! Společnost Orbea vám však dává naprostou svobodu přizpůsobit si většinu kol z její nabídky. Orbea vytvořila jednoduché rozhraní, které vám umožní vybrat si barevný vzor, kola, pneumatiky, kokpit, příslušenství a spoustu dalšího. Tato služba je k dispozici u jejich silničních, horských a triatlonových kol, nikoli však u městských modelů. Pokud jde o elektrokola, personalizovat si můžete pouze horské elektrokolo Wild FS. Pokud chcete skutečně jedinečné kolo, které na silnicích vzbudí velkou pozornost, rozhodně zvažte personalizaci svého kola. Díky personalizaci si tak můžete vytvořit originální a jedinečné kolo, které nikdo jiný nemá. Je však potřeba počítat s mnohem vyšší cenou, než u standardních modelů.

Ukázka lektrokola: Orbea GAIN D31 

Společnost Orbea odvedla tak dobrou práci s integrací motoru a baterie, že Gain vypadá téměř jako běžné silniční kolo. Toto oblíbené elektrokolo má maximální asistovanou rychlost 20 km/h díky motoru Ebikemotion X35 a dlouhý dojezd díky baterii 36 V/6,9 Ai. Hlavní baterie je skrytá ve spodním rámu trubce a motor v zadním náboji snižuje odpor vzduchu na minimum. Motor se snadno ovládá pomocí tlačítka režimu na horní rámové trubce, takže kokpit je nenápadný a není těžkopádný. Pokud si chcete dopřát čistě silniční jízdu, můžete si pořídit jeden ze 7 modelů s motorem, který jsou tu proto, aby umocnily vaše zážitky a pomohly vám vydržet na silnici ještě o kus déle.

Ukázka elektrokola: Wild-FS All-Mountain/Enduro

Pokud jste si mysleli, že je motor u horských kol omezujícím faktorem, Orbea vás přesvědčí o opaku. Elektrokola Orbea Wild vám umožní sjet náročné terénní cesty a díky dodatečné energii z motoru, si je budete moci užívat mnohem déle. V první řadě se jedná o seriózní celoodpružené horské elektrokolo se 160mm odpružením Fox a RockShox. Motor a baterie Bosch vám pomohou až do rychlosti 20 km/h a kapacita baterie se s pomocí rozšiřitelné baterie zvyšuje až na 1125 Wh. Tato 29″ kola jezdí na super širokých pláštích a jsou vybavena pokročilými funkcemi.Pokud chcete vyjet více kopců a se stejným zápalem drtit sjezdy, je Orbea Wild FS správnou volbou.

Brompton

Brompton nemá téměř žádnou konkurenci, pokud jde o skládací kola určená pro dojíždění do města. Svá kola vyrábí se v Londýně, jsou lehká, chytře navržená a praktická, jak jen skládací kola mohou být. Kola značky Brompton jsou dokonalým řešením problémů, se kterými se potýkají lidé dojíždějící do práce ve městě na první a poslední míli. Jedná se o drobné, ale svérázně vypadající kola, která mají obrovské množství příznivců po celém světě.

V průběhu let se název „Brompton“ stal téměř synonymem pro pojem skládacích kol. Bromptony jsou na skládají menší než jakákoliv jiná skládací kola. Je to proto, že jsou lehká, snadno se přenášejí a skladují. Jsou navržena s neuvěřitelným důrazem na detail a praktičnost. Na jízdu na tomto kole je potřeba si zvyknout, ale většina lidí si jeho 16″ kola, malé rozměry a zábavnou jízdu rychle zamiluje.

Krátká historie značky Brompton

Úspěšná historie společnosti Brompton začala v roce 1975 v Londýně, kdy Andrew Richy, zakladatel společnosti, začal navrhovat skládací kolo. První prototyp spatřil světlo světa v roce 1977, jednalo se však o velmi primitivní verzi dnešního modelu Brompton. Oficiální výroba byla zahájena v roce 1981 a již v roce 1987 získal Brompton prestižní ocenění za nejlepší výrobek na akci Cyclex, která se konala v londýnské Olympii.

Kola Brompton se v Londýně vyrábějí dodnes, a to v počtu 45 000 kusů ročně. Rámy jsou ručně pájené zručnými řemeslníky v londýnské továrně, vyrobené z lehkých ocelových nebo titanových trubek. Kompletní kola se skládají z přibližně 1 200 jednotlivých dílů, z nichž 80 % je vlastních pro společnost Brompton. Navzdory dlouholetým inovacím a více než 45 letům vylepšování a modernizací zůstávají všechna kola Brompton věrná původnímu designu, který v roce 1975 vytvořil Andrew Ritchie. Série skládacích kol Brompton se skládá ze standardních skládacích kol, super lehkých skládacích kol a elektrických skládacích kol.Standardní modely jsou vyrobeny z celoocelových rámů, zatímco modely Superlight mají titanovou přední i zadní vidlici. Existují také speciální edice kol Brompton, které mají limitované provedení a vlastní lakování.

Elektrické kolo Brompton

Nabídka elektrokol Brompton je poměrně rozmanitá a skládá se z elektrokol s různými možnostmi převodů, řídítek a příslušenství.

Co však mají všechny modely elektrokol Brompton společné, je úzký přední nábojový motor navržený ve spolupráci s výrobcem F1 Williams. Spolu s odnímatelnou 300Wh baterií vám pomůže vyvinout rychlost až 15 km/h. Baterie je umístěna na předním držáku určeném k uchycení přední brašny a odpojuje se jedním kliknutím. Elektrokolo Brompton tak můžete stále snadno složit, přenášet v jedné ruce nebo uložit do kouta. Mějte na paměti, že elektrické modely jsou těžší než standardní modely a převažují na váze:

2 rychlostní: 30 kg (36 kg celkem s baterií)

6 rychlostní: 32 kg (38 kg celkem s baterií)

Podle společnosti znamená kapacita 300 Wh dojezd v rozmezí 30-70 km v závislosti na způsobu jízdy. Elektrokola Brompton mají také port USB pro nabíjení přenosných zařízení, která dále vybíjejí baterii. Jednou z nejnovějších funkcí, kterou společnost Brompton přidala do svých elektrokol, je připojení Bluetooth, které umožňuje ovládat asistenci prostřednictvím chytrého telefonu se speciální aplikací a sledovat důležité statistiky, jako je rychlost, vzdálenost a nabití baterie.

Apache

Modely které přinášejí skvělý design, pečlivě vybrané a vyvážené komponenty a vynikající poměr ceny a výkonu s pohony Bosch a Bafang. Elektrokola Apache patří mezi špičku české produkce již od roku 1998. Značka Apache byla uvedena na trh v roce 2001 a do celostátního povědomí se dostala díky dřívějšímu sponzorství Jaroslava Kulhavého, který je dnes jedním z nejúspěšnějších mužských závodníků v cross-country na horských kolech posledního desetiletí.  

Krátká historie značky Apache

Nesmíme opomenout ani český rybníček. Apache elektrokola se začala prodávat v roce 2008 a patří mezi jednu z prvních značek elektrokol v České republice, která stále patří k největším, co naše malá země produkuje.

Společnost v současnosti realizuje 90 až 95 procent svých obchodů v tuzemsku a jen několik málo kusů vyváží k sousedům na Slovensko, do Polska nebo Chorvatska. Apache začala v roce 2017 montovat svá elektrokola ve vlastním závodě v České republice místo v Číně. Tento krok byl dobře načasovaný, protože mnoho evropských značek elektrokol se nyní snaží co nejrychleji přesunout montáž z Číny kvůli možnému antidumpingovému clu EU ve výši až 189 procent.

Apache Wakita City 28 2021

Elektrokolo Apache Wakita City 2021 step thru je všestranné, odolné. Spolehlivě vybavená a cenově dostupná elektrokola Apache Wakita City jsou určena pro dojíždění do města i pro volnočasovou cyklistiku. Jsou tak efektivní a dostupnou formou dopravy. Model Wakita City je navržen na stupňovitém rámu, má nosnost 130 kg a poskytuje pohodlnou jízdu i dobré jízdní vlastnosti. Je to elektrokolo, na které se snadno nasedá a které čistě reaguje na různé dopravní situace.

Výkon dodává motor Apache Power Silent a baterie 36 V / 13 Ah, která vám umožní lehce zdolávat stoupání a zrychlovat od semaforů. Jednoduchý LED displej Apache Power vás zároveň informuje o dojezdu a výkonu. Odpružená vidlice SR Suntour navíc maximalizuje pohodlí, zatímco osmirychlostní převodový systém Shimano nabízí plynulý a přesný převod a také převod pro každou situaci.

Když k tomu přidáte nosič z lehké slitiny s nosností 25 kg, nastavitelný stojan, osvětlení ICE a sadu multifunkčního nářadí a klíčů, elektrokolo vás pohodlně odveze do města nebo do místního parku.

FAQ, nejčastější otázky spojené s elektrokoly

Jak už to bývá, i kolem elektorkol se točí velká spousta otázek. A mnoho z nich nehustále opakuje. Vybrali jsme pro vás ty, které slýcháme často a týkají se jak vlastností elektrokola, tak i jeho údržrby a samotného používání. Tak jseme na to.

Jak se nabíjí elektrické kolo?

Elektrokola mají lithiové baterie, podobné těm, které máte například ve vašem notebooku. Chcete-li tyto baterie nabít, stačí když připojte baterii ke kompatibilní nabíječce a počkat několik hodin, než se baterka dobije.

Jak dlouho trvá nabíjení elektrokola? Lze tuto dobu zkrátit?

Doba potřebná k nabití baterie elektrokola závisí na kapacitě výkonu baterie měřené v ampérech a na tom, jak rychle nabíječka posílá energii do baterie. Standardní nabíječka posílá do baterie každou hodinu dva ampéry energie. U 13 ampérové baterie bude tato standardní nabíječka potřebovat zhruba 5 hodin k nabití baterie z 10 na 90 %.

Dobu nabíjení můžete zkrátit přechodem na rychlejší nabíječku. Rychlonabíječky mohou do baterie posílat sedm ampérů energie každou hodinu. U 13 ampérové baterie se tak doba nabíjení z 10 % na 90 % zkrátí z 5 hodin na 1,5 hodiny.

Může se jezdit na elektrokolech v dešti?

Elektrokola vydrží mírný déšť. Je dobré mít na paměti, že jsou voděodolná, nikoliv vodotěsná, proto byste měli kolo chránit, aby i nadále fungovalo na plný výkon. Než se vydáte na projížďku na kole, zkontrolujte předpověď počasí a podle svého nejlepšího uvážení zjistěte, zda se k vám blíží špatné počasí. Mírný deštík nevadí, ale doporučujeme se vyhnout silným dešťům, které mohou být nebezpečné nejen pro vaše kolo, ale také i pro vaši bezpečnou jízdu.

Je možné na elektrokole jezdit i v případě, když se baterie vybije?

Vzhledem k tomu, že jádrem konstrukce elektrokol je standardní jízdní kolo, můžete v případě vybití baterie stále cestovat. Na kole šlapete jako obvykle, ale bez baterie, která pohání motor, nebudete moci využívat výhod motorové asistence, dokud baterii nenabijete.

Jak zvýšit dojezd kola?

Dojezd vašeho kola s motorem závisí na baterii a výkonu motoru. Chcete-li zvýšit dojezd, který získáte, nepoužívejte motor více, než je třeba k překonávání kopců nebo k tomu, aby vám pomohl zotavit se, když se unavíte šlapáním. Čím méně se budete spoléhat na motor, tím větší vzdálenost na každé nabití ujedete.

Jak na údržbu elektrokola?

Většina údržby elektrokola spočívá v kontrole elektrokola před jízdou. V ideálním případě byste měli dotáhnout všechny uvolněné špice a zajistit správný tlak pneumatik. Nezapomeňte ale také provádět běžné kontroly před sezónou a po sezóně. Čas od času v závislosti na frekvenci jízd, budete muset koupit nové duše a možná vyměníte baterii.

Jak elektrokolo skladovat?

Ideálně v interiéru. Vaše kolo by mělo být mimo dosah vlhkosti, aby si udrželo vysokou úroveň výkonu.

Závěr

Doufáme, že vám náš obsáhlý výběr příliš nezamotá hlavu při výběru správné značky elektrola, ale naopak vám pomůže si vytyčit hlavní body, na kterých vám u elektrokola záleží a podle nich vybrat značku, která jim klade co největší důraz. Jak pro začátečníka, tak i pro zkušené jezdce  může být poměrně náročné zorientovat se na trhu s elektrokoly, proto věřímě, že  s naším výběrem skutečně nešlápnete vedle, ale naopak do toho správné pedálu, který vám bude dělat radost na cestách.


Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.