Cyklistické bundy na kolo

Jak bych si měl vybrat dobrou cyklistickou bundu? Samozřejmě, že podle využití, předpokladů a nároků, ceny a také vzhledu. Ať tak či onak, kromě těchto zjednodušení se dnes podíváme na konkrétní kritéria a zajímavosti bund, jejich zpracování, výbavu, vhodnost pro určité podmínky a jejich nedostatky.

Cyklistická bunda z merino vlny optimálně reguluje tělesné teplo i zápach, přirozeně hřeje a chladí a má měkké pohodlné manžety.

Pánská cyklistická bunda s prodlouženou zadní částí a celorozepínacím zipem je vhodná do chladného zimního počasí.

Dámská cyklistická bunda NORDBLANC zajistí každé ženě dokonalý teplotní komfort a ušetří starosti s jejím přenášením.

V příšerných klimatických podmínkách není nutné odkládat kolo do sklepa nebo do přístřešku a nechat si ujít radost z dárku nebo výletu za dokonalostí přírody. Ne nadarmo se říká, že neexistuje nic tak hrozného, jako je hrozné klima, jako je děsné a nekvalitní oblečení. V případě, že nemáte za cíl nechat se vyděsit tuhnoucími podmínkami a hodláte pokračovat ve zkoumání ulic a cyklostezek, je jistě skvělým nápadem vyžadovat správné vybavení. V dnešním článku se podíváme na jednu z nejdůležitějších částí cyklistického vybavení pro chladnější měsíce – cyklistickou bundu. 

Řekneme si o tom, jak vybrat nejlepší cyklistickou bundu pro vaše nároky a potřeby. Zaměříme se na nejpřednější nezbytné faktory a vlastnosti, které byste měli hledat. Budeme se také zaměřovat na ceny, které jsou nepochybně součástí přípravy rozhodování. I značka může hrát zásadní roli. Následně se v krátkých přehledech podíváme na několik osvědčených a nejlepších výrobců.

Obsah článku

Adekvátní řešení

Samozřejmě budete moci jezdit na kole i v civilním oblečení. V případě, že kolo používáte jen na krátké projížďky nebo sporadicky, může to být adekvátní řešení – zejména u městských modelů kol upravených pro pohodlnější používání v běžném oblečení. V každém případě se většina dynamičtějších cyklistů přiklání k neobvyklému oblečení, které poskytne mnohem lepší pohodlí a další rozumné výhody a vlastnosti při delších, rychlejších nebo náročnějších jízdách.

Nebudete litovat, že jste si pořídili kvalitní cyklistickou bundu – zejména pokud si dobře a pečlivě vyberete. Naopak oceníte, že vás nic neomezuje ve vašem pohybu, ale udrží vás v teple. Kromě nabádání, tipů a dalších informací jsme navíc připravili žebříček nejvybranějších aktuálních modelů kvalitních cyklistických bund. Objevíte zde položky v různých cenových kategoriích a různých značek. Kromě toho se na internetu můžete podívat na informace klientů cyklistických bund, které jsou cenné pro vaše rozhodování, kde se dozvíte o zkušenostech s konkrétními modely.

Co by měla bunda na kolo splňovat?

Při jízdě na kole je cyklista vystaven mnohem silnějšímu protivětru než při chůzi. Navíc je v odlišné pozici a dělá odlišný pohyb. Častěji má také odlišné potřeby a schopnosti. Bunda musí zajistit ochranu proti chladu a zimě, proti větru – a měla by také zajistit ochranu proti dešti, alespoň do určité míry. Její tvar je navíc přizpůsoben jízdě na kole. Stejně jako veškeré cyklistické oblečení je i bunda více polstrovaná, těsnější, aerodynamičtější. Jezdec je navíc na kole vystaven nejen většímu chladu a větru, ale také se více potí. Výrobci oděvů a bund tak stojí před nelehkým úkolem. Sladit hřejivou izolaci a nepromokavost s prodyšností. Samozřejmě je navíc na cyklistovi, aby zvolil správný poměr odpovídající jeho potřebám a podmínkám.

Tvar a střih bundy

K dnešnímu dni jsme specifikovali základní prvky. Jedná se o střih a racionální vlastnosti bundy. Střih u kvalitní cyklistické bundy je přizpůsobená poloze nakloněné dopředu – to znamená, že záda jsou výrazně prodloužená. Rukávy jsou navíc prodloužené. Obvykle vše kvůli předcházení vyhrnování rukávů, proto jsou švy na břiše a pažích, kde jsou zpravidla pevnější a pružnější, navíc jsou obvykle těsnější. Další podstatnou částí je vysoký límec se zipem, který by měl sahat až ke konci krku. Bunda je tímto způsobem takříkajíc utěsněna (v co nejpohodlnější a nejzdravější míře) na všech nebezpečných místech, kudy může proudit chlad.

Hřejivý komfort cyklistické bundy

Ochrana před chladem je základním cílem každé bundy, a to i u cyklistických. Stejně jako u jiných bund si budete moci vybrat požadovanou úroveň tepelného krytí. Budete si moci pořídit ultralehké větrovky bez krytí, které mají navíc výhodu největší kapacity. Budete je moci bez námahy překrýt například do batohu. V každém případě jsou větrovky vhodnější pro méně chladné měsíce, jaro nebo začínající podzim. Kromě toho se skvěle hodí mít je s sebou v létě, poté, co se objeví chladnější večer a na srovnatelných akcích. Navíc je oceníte při náročné jízdě, protože jsou vysoce prodyšné.

Kromě toho existují bundy, u kterých si můžete pohodlně vybrat ve střední kategorii, které se vyrábějí se silnější vrstvou látky a vyššími tepelnými krycími vlastnostmi. Ale stále jsou štíhlé a nejsou vyloženě   zateplené. Oceníte mimořádně skvělou prodyšnost, díky níž jsou bundy opět vhodné pro náročnější jízdu. Zahřejí vás zejména na jaře a na podzim. A nakonec si budete moci pořídit i intenzivně chránící bundy, které jsou teplé. Ty jsou samozřejmě těžší, silnější, ale ty kvalitní vydrží i chlad a horší mrazy. V každém případě jsou tyto bundy méně prodyšné, a to i přesto, že je lze různě posouvat dopředu, například pomocí zadních odvětrávacích systémů apod.

Ochrana před deštěm a prodyšnost bundy

S bundou na kolo je navíc lákavé mít dostatečnou ochranu před deštěm, který vás může při jízdě zastihnout. Při výběru bund (a dalšího oblečení a výbavy) řada lidí příliš zdůrazňuje parametr známý jako vodní sloupec. Tento prvek je často zdůrazňován v reklamách, ale jde spíše o propagační vyzdvihování produktů. Rozhodně není nutné, aby šlo o mimořádné hodnoty vodního sloupce u bundy na kolo.

Mějte na paměti, že vysoká voděodolnost bude korigována nižší prodyšností. V případě, že je třeba tyto dvě stupnice upravit, je třeba použít modernější výrobní formy, materiály a pokroky, což zase celkově zvyšuje cenu. Pokud hledáte kabát odolný proti dešti, vodní sloupec do 5 000 mm (ale klidně i méně) by měl být v našich podmínkách obvykle velmi uspokojivý. Každopádně v případě, že na základní úrovni oceníte jízdu v drtivých lijácích, existují bundy s mnohem vyšší voděodolností.

Design bundy

Otázky designu jsou v podstatě otázkou vkusu. V každém případě existuje jeden zásadní údaj, který je třeba brát v úvahu, pokud jde o cyklistické bundy, a tím je viditelnost. Většina výrobců používá v těchto bundách reflexní barvy nebo alespoň reflexní komponenty. Vybírejte také podle toho, kam z větší části jezdíte. V případě, že jste na horských stezkách, budete potřebovat jiné designové řešení než v případě, že každý den jezdíte kilometry po aktivní okresní silnici v rámci kondice. Design by tedy měl být otázkou nikoliv stylového, ale v tomto případě navíc zdravého rozumu.

Kapsy a kapuce u cyklistické bundy

Mají cyklistické bundy kapsy a kapuce? Pokud jde o kapsy, tyto bundy mohou mít a pravidelně mají kapsy. Ať je to jakkoli, neměly by být umístěny na obvyklém místě – na bocích. U kvalitních cyklistických bund bude například v bederní části zad kapsa, nebo může být kapsa na hrudi. Tyto kapsy bývají menší než u typických zimních bund.

Kapuce může být výraznou záležitostí. Běžná cyklistická bunda kapuci nemá. Nejenže není kompatibilní s chráničem hlavy, ale také překáží nebo částečně vlaje, když ji nemáte na hlavě – a když ji máte, může vám bránit ve výhledu (ale navíc ztěžuje poslouchání například projíždějící auta nebo jiných důležitých ruchů) a omezovat pohyb (nevidíte dobře za sebe). Kapuce tedy není na kole výjimečně použitelná, lepší je čepice pod chráničem hlavy.

Nejlepší produkty

Cyklistická bunda z merino vlny optimálně reguluje tělesné teplo i zápach, přirozeně hřeje a chladí a má měkké pohodlné manžety.

Pánská cyklistická bunda s prodlouženou zadní částí a celorozepínacím zipem je vhodná do chladného zimního počasí.

Dámská cyklistická bunda NORDBLANC zajistí každé ženě dokonalý teplotní komfort a ušetří starosti s jejím přenášením.

Název produktuVlastnostiPřibližná cena
Cyklistická bunda Scott Trail MTN Merino– Materiál je z vlny merino
– Optimálně reguluje tělesné teplo i zápach
– Přirozeně hřeje i chladí
– Měkké pohodlné manžety
Od 2800 Kč
Cyklistická bunda ROCKRIDER– Široký střih
– Pohodlné a snadné ovládání kola
– Nepromokavá třívrstvá membrána
– Bundu můžete složit
Od 2300 Kč
Cyklistická bunda Force X72 PRO softshell– Pánská bunda s celorozepínacím zipem
– Vhodná do chladného zimního počasí
– Prodloužená zadní část se silikonem
– Lepší odvětrávání v podpaží a spodní části rukávů
Od 1280 Kč
Cyklistická bunda NORDBLANC Rife– Zajistí dokonalý teplotní komfort
– Odlehčený materiál umožňuje lepší pohyb
– Lehce se vejde do kapsy
Od 2050 Kč
Cyklistická bunda Klimatex JORAH– Ultralehký materiál
– Vodoodpudivá úprava a je prodyšná
-Důraz na nízkou váhu a malé rozměry
– Chrání vás proti větru
Od 1000 Kč
Cyklistická bunda RC 100 TRIBAN– Má větruodolná vrstva na trupu a pažích
– Má vodoodpudivý materiál na hrudi a pažích
– Dá se používat i v zimě
– Na bundu byl použit recyklovatelný materiál
Od 900 Kč
Castelli Double Espresso– Je voděodolný
– Je větruodolný
– Má tepelnou izolaci a prodyšnost
– Disponuje reflexními prvky
Od 7770 Kč
Santini Vega Extreme– Je vhodná do mrazu
– Je voděodolná a větruodolná
– Má tepelnou izolaci a prodyšnost
Od 6210 Kč
Santini Vega Multi– Nepoužívá se do mrazu
– Je voděodolná a větruodolná
– Je prodyšná
– Má tepelnou izolaci
Od 4130 Kč
Alé Fondo– Je vhodná pro jízdu za mrazivého počasí
– Je větruodolná a voděodolná
– Má tepelnou izolaci
Od 4130 Kč

Jaký je rozdíl mezi zimním dresem a zimní bundou

Zimní dres

Na první pohled ji od běžného dresu poznáte podle toho, že má dlouhé rukávy. Ale to není všechno – existují i dresy s dlouhými rukávy, které jsou určené na léto. V každém případě jsou tato letní trička štíhlá, mají pouze jednu vrstvu (běžně z lycry) a využívají se na jarní nebo podzimní vyjížďky, kdy slunce nehřeje, nicméně při rychlé jízdě je vám zima na ruce. V každém případě je zimní tričko chráněno jemným flísem. Je mnohem silnější a teplejší, určený pro počasí, kdy teplota klesá pod 15 °C. Není vám pouze zima v mrazu, ale skutečně, i když slunce zatápí pod kotel.

Vítr je především na podzim typickou součástí jízdy, je čím dál dříve tma a častěji prší. Ale poté, co položíte nohy do pedálů, se vaše tělo zahřeje a nemusíte nosit tlustou bundu, protože v ní se s největší pravděpodobností nebudete potit. Pro takové přechodné klima se nosí zimní dresy. Pokaždé je dobré si průběžně přibalit větrovku, nebo v případě, že vám hrozí navlhnutí, nepromokavou bundu. V případě, že máte štěstí a klima vydrží, tyto vrstvy vám nepřekážejí v zadních kapsách.

Zimní bunda

Zimní nebo zateplené bundy slouží jako vrchní vrstva v opravdu chladném nebo vlhkém podnebí. Jsou v podstatě nepromokavé, větruodolné a ochranné, termoregulační a chrání silnějším fleecem. Každý výrobce nabízí a používá různé inovace k zajištění těchto vlastností. Mezi tyto licencované inovace patří GORE-TEX®, DWR (Strong Water Repellent), NANOTECH atd. Tyto inovace se mění, ale mají společné to, že zabraňují pronikání vody, větru a chladu přes vnější vrstvu (ať už je to oblečení nebo boty). Vyznačují se tím, že i přes to, že vás chrání před vlhkostí a chladem, jsou dostatečně prodyšné, aby odváděly nashromážděný pot ven a odváděly ho pryč od vašeho těla. Přesto samozřejmě nemůžeme připustit, že takové bundy budou navíc stejně prodyšné jako tenké letní dresy.

Zimní cyklistické bundy mají také další „vychytávky“, jako je zvýšený límec, zesílené a pevné švy rukávů, rozšířená záda, spodní vrstva, která je spojena s bundou a obsahuje izolovaný zip, utěsněné švy na ramenou, inteligentnější komponenty pro lepší viditelnost v šeru a tak dále a tak dále. Výrobci se předhánějí v tom, aby nade vší pochybnost vytvořili bundu, který se od konkurence odlišuje těmi nejfantastičtějšími změnami. U různých prodejců, a nejen tuto sezónu se rozšířil výběr a jsme si jistí, že máte opravdu z čeho vybírat.

Vrstvení

Nyní, když jsou rozdíly mezi zimním dresem a bundou jasné, bychom se rádi vrátili k dalšímu bodu – k vrstvení. Vrstvíme samozřejmě souběžně s klimatem, ale když je venku opravdu chladno, doporučují se tyto vrstvy:

  • První vrstva: funkční tričko – ideálně s dlouhým rukávem a opravdu mnohem lepší s merino rounem v případě, že nemáte extrémně citlivou pokožku
  • Druhá vrstva: Zimní dres
  • Třetí vrstva: Zimní bunda

V případě, že je venku opravdu hrozné počasí, můžete si vzít návleky na ruce a větruodolnou vestu. Nezapomeňte si navrstvit i spodní část těla – v rámci sortimentu Holokolo navíc nabízí dlouhé oblečení, návleky na nohy v případě potřeby a samozřejmě široký výběr dlouhých zimních kalhot. Samozřejmě vynechejte jakoukoli vrstvu, jak uznáte za vhodné. Nezbytnou věcí, kterou je třeba mít na paměti, je pouze to, že nesmíte být oblečeni tak, abyste se příliš potili, protože jakmile se prostě náhle zastavíte, vaše tělo rychle prochladne a vám bude zima. Na druhou stranu, v případě, že si neobléknete dostatečné množství vrstev, hrozí nebezpečí, že se skutečně při námaze a zátěží nezahřejete, a tak si jízdu neužijete.


Přečtěte si také

Od Verča Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.