Jak naučit dítě na kole

Jízda na kole přináší dětem zábavu, a navíc je to neuvěřitelný trénink. Naučit se jezdit na kole bez postranních koleček je navíc zásadní zlom. Ideální věk pro výuku jízdy na kole je prý obvykle mezi 3 a 8 lety. Běžně se děti učí jezdit na kole kolem pátého roku života.

V dnešní době je víceméně základem umět jezdit na kole. Vzpomínáte na své cyklistické začátky? Bojovali jste s jízdou na kole dlouho, nebo jste na kolo sedli a šlo vše hladce? Většina z nás se naučila jezdit na kole slušně brzy, takže si příliš nepamatujeme správný způsob učení, který nám vyhovoval. Samozřejmě ani neexistuje jedinečný návod jak na to, neboť každé dítě má jinou povahu. Každopádně každý rodič potřebuje mít pevné nervy, dítě motivaci a dohromady čas na aktivitu.

Obsah článku

Učení jízdy na kole

Chvíle, kdy dítě naučit jezdit na kole, je ovlivněna především dvěma proměnnými. Jednou z nich jsou formativní schopnosti, které mají koordinovaný vliv na to, kdy dítě začne volně jezdit na kole. Druhým momentem je samotná schopnost jezdit na kole. V případě, že hledáte způsob, jak dítě naučit jezdit na kole bez přípravných koleček, nesoustřeďte se na samotnou přípravu, ale navíc na další věci, které ovlivňují, kdy se dítě naučí jezdit na kole. Je skvělé, když se dítě chce předvádět a má v někom vzor. Mohou to být příbuzní, kamarádi nebo děti ze sousedství, kteří mohou nastartovat touhu dítěte jezdit na kole bez přípravných koleček, jako to dělají oni.

Dále je důležité, aby dítě mělo k dispozici prostor, kde se může bezpečně zdokonalovat v jízdě. Pravda je, že dítě nemusí jezdit na kole, může se zhlídnout v jízdě na skateboardu nebo kolečkových bruslích. V případě, že nevíte, kdy by mohla být vhodná doba pro učení se jízdy na kole, tak zpravidla to není nikdo schopen říci. Každopádně záleží na tom, zda je dítě připraveno sundat pomocná kolečka. Nemá smysl na ně v tomto ohledu příliš tlačit. Po pravdě řečeno se zdá, že děti, které se učí jezdit na kole mezi třetím a pátým rokem, vydrží na kole více zranění než děti, které začínají později.

Kdy je ideální věk pro jízdu na kole?

Kdybyste tento požadavek zapsali do internetového prohlížeče, pravděpodobně byste neobjevili jasnou odpověď. A v případě, že něco najdete, pak se pravidelně uvádí veliké rozpětí. A tak je to, žádný článek v tomto směru nezklame. Děti jsou skutečně osobnosti, s různými identitami a rychlostí vývoje. Několik jich chodí a začíná mluvit někdy kolem jednoho roku a několik jich zase nemluví ani po třech dlouhých letech. Proto byste se neměli zcela řídit tvrzeními na webu, ale měli byste být schopni posoudit vývoj svého dítěte sami, vždyť ho znáte nejlépe.

Ať je to jakkoli, doporučíme vám metodu, jak začít s jízdou na kole. Základem je zpravidla začít s dětským kolem s vodící tyčí, se kterou však dítě nemusí jezdit, ale zvyká si na pocit, že na něčem sedí, a tak začnete brzy s tímto kolem. Dalším krokem je zpravidla pořízení kola v době, kdy dítě již nevyžaduje pomoc rodičů, takže si posílí nohy a postupně si začne zachovávat rovnováhu. No a po kole přichází na řadu primární kolo s pomocnými kolečky. Kolečka nabídnou pomoc, aby si dítě zachovalo rovnováhu a sklon k jízdě na kole. Při tomto kroku můžete pomalu odstranit jedno kolečko, druhé a průběžně instruovat dítě, aby jezdilo zcela bez pomoci. Tato závěrečná organizace zpravidla trvá nejdéle, takže byste jí měli věnovat čas a poskytnout dítěti náležitou pozornost.

Pomůcka zvaná odrážedlo

Co může být tzv. odrážedlo a jak na něm naučit dítě jezdit? Pokud jste rodič nebo máte v rodině malé dítě, pravděpodobně jste se s ním již setkali, protože je to rozšířený dopravní prostředek pro malé děti. Odrážedlo si navíc můžete představit jako kolo bez pedálů, které je nejčastěji vyrobeno buď z plastu, nebo z kovu a může mít různé tvary. Pravidlem je, že se děti učí šlapat samy a není to jako u kola s přímou tyčí, že jim rodič pomáhá k pohybu. U odrážedla nemusíte uplatňovat žádné strategie učení, protože děti tak nějak samy vědí, že k pohybu a odrážení od země musí využívat své nohy. Odrážedlo velmi usnadňuje přechod na kolo.

Výhody používání odrážedel

Jaké jsou výhody nákupu a využívání tohoto prostředku? Začněme tím, že hopsání na jakémkoli modelu může být výjimečným způsobem, jak dítě seznámit s rovnováhou a jak zkoordinovat pohyby. Je to trochu jako učit dítě chodit, když ho držíte za ruce. Od této chvíle se sám pohybuje, ale stále to není ono. Má tu výhodu, že si při odrážení buduje sílu v nohou a v podstatě celého těla. Opět jde o výhodu, která zpevní tělo dítěte což se projeví ve všech jeho cvičeních. Široký prostor k sezení, který hopsadlo má, může působit na zdravý rozvoj kyčelních kloubů a hopsání působí na zvyšování imunitní odolnosti, protože tento rozvoj je prováděn venku a může být skvělým způsobem sportování v mladém věku.

Největším důvodem, proč svému synovi nebo dívce pořídit odrážedlo, je připravit je na další přesun do jiných vozidel. Jakmile začne postupně využívat určitý vývoj, přizpůsobovat se a využívat svaly, nemusí v některých případech skutečně potřebovat pomocná kolečka na kole. Další věcí je, že odrážení je pohyb, který většina dětí opravdu ocení a vyžaduje minimum vaší vitality a pomoci. Takže až půjdete s dětmi na procházku, nikdy nezapomínejte odrážedlo doma a můžete se vyhnout těm stavům, kdy si neustále stěžujete na bolesti nohou z nekonečné chůze.

Je čas přejít na kolo

Po několika měsících na odrážedlech vaše dítě získalo zkušenosti, užilo si spoustu zábavy a vy jste zjistili, že se kolo stalo nepostradatelnou součástí vašich procházek, výletů a dovolených. Vaše dítě ho začalo zbožňovat a skutečně získalo takové schopnosti, že je připraveno přejít na něco složitějšího — klasické jízdní kolo. Problémem opatrovníků je, že jsou pravidelně v rozpacích, zda přejít na kolo, a bojí se, že na to není ten správný čas. Není se ale čeho bát, protože odrážedlo dalo dětem jistotu, že mohou jezdit, navíc si vytvořily motorické vlohy a patřičné schopnosti. Tyto fakta jsou dostačující a není se čeho držet. Každopádně díky tomu pomocná kolečka nebývají pro kolo potřeba.

Rady pro efektivní učení

Každý z nás se učí jinak a u dětí je tomu stejně. Proto vám přinášíme 5 jednoduchých rad, jak vytvořit výuku jízdy na kole co nejjednodušší a udělat ji zábavnou nejen pro jezdce, ale i pro vás.

1. Hypotéza — předpoklad všeho

Možná vás to nenapadlo, ale jízda na kole skutečně vyžaduje několik informací. A to byste měli svému dítěti co nejjednodušeji vysvětlit ještě před začátkem jízdy, aby si osvojilo, jak správně jezdit na kole a jak reagovat v krizových situacích. Také si to s ním vyzkoušejte — držte řídítka a sedlo, přivezte kolo a ukažte mu správnou strategii. Nezapomeňte, že klíčem k vítězství je domluva.

2. Tolerance, tolerance, trpělivost

Budete potřebovat obrovskou sumu tolerance. V případě, že byste dítě příliš zatěžovali nebo na něj po prvním pádu křičeli, nepochybně by učení nechalo a na kolo nenasedlo dlouhou dobu. Proto se snažte dítě při každém pokusu o jízdu pochválit a zkoušejte to znovu a znovu, dokud se mu to nepodaří a nebude jezdit samo.

3. Zábava musí být na prvním místě

Pořádejte závody, překážkové dráhy nebo delší tratě po městě či obci. Po nějaké době budete moci začít pořádat i vyjížďky na kole. Nemůžete předpokládat, že vaše dítě bude muset zpočátku jezdit na kole samo. Zkuste tedy vymyslet nejrůznější cvičení, naskládat kola do auta a vyrazit do přírody.

4. Výběr vhodného místa

Výběr správného místa je nezbytným faktorem při učení, a pokud vyberete špatně, může to vaše dítě vážně demotivovat. Vyhledejte klidnější místo, kde vaše malé dítě nebudou rozčilovat jednotlivci nebo domácí zvířata či ohromující ruch ve městě. Pro případ, že je navíc ideální hřiště, kde se naučí jezdit na kole, ale také znát význam základních dopravních značek.

5. Nezanedbávejte prevenci zranění

Helmy a chrániče se stanou nejlepšími společníky vás i vašeho dítěte, zejména když dítě začne jezdit na kole. Pádům se při tomto sportu nevyhnete, proto je nejlepší své dítě vhodně zabezpečit. Jak zjistím, zda chránič hlavy dítěti opravdu sedí? Přední část chrániče by měla být přibližně v polovině čela, ale neměla by být více než centimetr nad obočím. Kromě chrániče hlavy jsou navíc důležité i chrániče, které se nejčastěji pořizují na kolena a lokty. Pevná a kvalitní obuv je navíc rozhodující pro prevenci, proto dejte svému dítěti pohodlnou uzavřenou obuv.

Jízda s dítětem po chodníku

Děti mladší 10 let smějí jezdit po chodnících. Je nutné chovat se k chodcům ohleduplně, takže na své děti neustále dohlížejte. Ostatní cyklisté čelí pokutám při jízdě po chodníku. Podle zákona je dohled vyžadován, když děti jedou po chodníku v případě, že tam není přidělená cyklostezka, v případě, že nejedou po lesní cestě nebo v obytné zóně. V každém případě je třeba děti již od útlého věku poučovat o základních pravidlech silničního provozu a vysvětlovat jim značky.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Magazín

Od Verča Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.