Jak vyčistit řetěz na kole

Pokud si nedáte pozor na řetěz na kole, bude to mít za následek zvýšenou hlučnost, větší odpor při šlapání, více chyb při pohybu a častější padání z kola. Řetěz by se měl čistit, mazat a jednou za čas vyměnit. Řetěz při jízdě opravdu hodně trpí!

Nejenže na něj kladete silový tlak, ale také ho při pohybu otáčíte podélně. Při řazení je vystaven vnějším nárazům, takže se mezi spoje dostává zemina a řetěz se dále ničí. A nemusí to být zrovna známé bláto, spíše to bývá obyčejná špína, která ulpívá na mazivu a tvoří na řetězu pastu nebo spíše slepenec. Řetěz se rychle opotřebovává, vzniká vůle mezi spoji a s tím i další problémy.

Obsah článku

Jak vyčistit řetěz kola

Čištění řetězu může být prováděno různými způsoby. Nejrychlejší je použití sprejového odmašťovače, kdy tlakem trysky vyžene největší zásoby mastné špíny. V každém případě je to nákladné, neekologické a spíše rychlé krizové opatření. Výsledek stejně zdaleka není ideální. Pokud máte pro ilustraci pěnový přípravek Cyklostar, nanesete ho na řetěz, na chvíli ho necháte působit a poté spláchnete vodou. V případě, že použijete na pomoc kartáč, zabere to více času, ale výsledek bude nepochybně lepší. O krok napřed jsou myčky řetězu, kdy se k řetězu v odmašťovací sprše připojí několik otočných kartáčů.

Myčka řetězu stojí pár stovek a je to nejpřesvědčivější způsob čištění řetězu. Rozhodně by se neměla ztratit v žádné cyklistické výbavě. Ale máme ještě lepší řešení – pokud sundáte řetěz z kola, odmastíte ho a kartáčem vyčistíte každou díru. Stačí, když takové důkladné čištění provedete jednou za čas. Nezapomeňte, že nestačí poctivě vyčistit řetěz, ale navíc i pastorky, převodníky a přehazovačku. Jinak budou v mžiku opět špinavé.

TIP na článek: Jak udržet kolo v top stavu i v mrazivých měsících 

Čím namazat řetěz?

Čištění je třeba provést až po opravdu důkladném vysušení. Cyklistické servisy ve velkém využívají stlačený vzduch, ale v domácnosti si vystačíte s velkým savým hadříkem. Až pak můžete pokračovat v důkladném mazání. Řetěz musí být namazán prostředkem k tomu určeným, s ohledem na podnebí nebo terén, kde budete chtít provádět další jízdy. Potřebujeme, aby olej v suchém klimatu nasával co nejmenší množství prachu, ale aby ve vlhkém klimatu plnil svou funkci.

A to jsou dva extrémy, které vyžadují zcela odlišná maziva. Univerzální olej samozřejmě svou práci odvede, ale v suchém klimatu bude nasávat příliš mnoho prachových částeček a ve vlhkém klimatu také zanedlouho ztratí své vlastnosti. V ideálním případě tedy zvolte řídké mazivo na bázi teflonu nebo vosku pro suché podmínky a hustší oleje pro vlhké podmínky.

U samotného mazání dodejte do každého článku kapku mazání, ale nepřehánějte to. Není třeba mazat nic jiného než články, je to na škodu. Naopak, nechte olej chvíli působit a poté řetěz zcela otřete hadříkem, aby nebyl zvenku zbytečně mastný. Olej je především podstatný na vnitřní straně mezi spoji a nýty.

Kdy a proč měnit řetěz na kole

Řetěz na kole se opotřebovává, zejména když je vytahaný. Tlak vaší nohy při zrychlování jej podélně namáhá a časem se materiál uvnitř čepů poněkud uvolní a samotné spoje se prodlouží asi o mikrometr. V rámci celku všech spojů tak vzniká značný odstup. A jakmile se vzdálenost mezi spoji ještě zvětší, články způsobí nepřesnosti při řazení, ale k tomu se začnou značně ničit zoubky pastorků a převodníků. Navíc se v podstatě prodloužený řetěz může v tomto okamžiku snadněji přetrhnout.

Pokud je řetěz natažený, poznáte to podle mírky řetězu, což je triviální zařízení, které lze jednoduše koupit za pár korun v každém obchodě s jízdními koly. Přiložíte ji na řetěz a v případě, že zobáček zapadne do 1 mm vůle, je řetěz připraven k výměně. Na horském kole, které jezdí v náročném terénu, to bude asi po 1200-1500 km. Stačí zakoupit nový řetěz podobný tomu, který máte na svém kole tak dlouho.

Tím nic nezkazíte. V případě, že z jakéhokoliv důvodů potřebujete podniknout něco rozmanitého, řetězy jsou v podstatě univerzální a rozměrově se mění v odhadu podle šířky. O tom může rozhodovat počet pastorků na kazetě. Při výměně řetězu musíte samozřejmě řetěz odpojit, a to buď rychlospojkou, nebo nýtovačkou. Poslední zmíněné zvládnete v domácích podmínkách a v případě, že nýtovačku pořád nemáte, je to další cenová drobnost, kterou si můžete přikoupit do své výbavičky. Nezapomeňte změřit délku nového řetězu oproti starému a použít nýtovačku k jeho zkrácení na požadovanou délku.

TIP na nejlepší produkty k údržbě kola

Tip na nejlepší řetězy na kolo


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Magazín

Od Verča Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.