Jak vybrat kliky na kolo

Další nepostradatelnou součástí kola jsou kliky, převodníky a středová složení. Kliky jsou rozdělovány především podle zaměření. Většina středových složení je v dnešní době zapouzdřená, kde jsou hlavice vtěsnány do plastového nebo kovového pouzdra.

Největší výhodou těchto zapouzdřených středových složení je jejich odolnost vůči vodě a nepořádku. Drobnou nevýhodou je, že vůle vzniklá provozem je neopravitelná a může se odstranit pouze její výměnou. Další nezbytnou součástí jsou převodníky, které se liší jak počtem zubů, tak účelem.

Obsah článku

Vhodná volba a neuvěřitelná rozmanitost

Správná volba a široká škála klik, převodovek a středových složení – sortiment je velký a rozmanitý. Největší rozdíl spočívá v materiále, hmotnosti součástí a použitých inovacích. Nejdražší komponenty se soustředí především na provedení a hmotnost, což je při závodech mimořádně důležité.

Kliky

Kliky jsou nejčastěji nejintenzivněji využívanou součástí kola, a proto musí být dostatečně pevné, aby dokázaly koordinovat váhu a zapojení jezdce. Kliky jsou k dispozici ve dvoudílném a třídílném provedení.

  • 2 – dílné = dvoudílné kliky. Osa je pevně spojena s jednou částí kliky, druhá klika se nasazuje
  • 3 – dílné = třídílné kliky. Osa, levá a pravá klika se drží samostatně

Typ Os

Na trhu je příliš mnoho druhů náprav pro kliky – jsou k dispozici 6 drážkové, 8 drážkové, 48 drážkové (pravidelně označované jako tisícihran). Ty se předem dělí podle šířky na 19 mm a 22 mm náboje. Šířka středové osy navíc ovlivňuje správnou volbu vnitřního průměru napříč středové sestavy (středové hlavice). Pro jezdce do cca. 70 kg, lze zvolit kliky s 19 mm osou. Pro těžší jezdce doporučujeme kliky s 22 mm osou.

Doporučený výběr klik

Výběr klik závisí v podstatě na hmotnosti jezdce a pro to, na co jsou kliky určeny (dirt, park, flatland, real-street)

  • měly by být průběžně používané pro SB – ložiska (ovlivňují způsob uchycení klikové sady -– uložení čepu)
  • ideálně 3–dílné (třídílné)
  • délka: 175 mm (doporučeno)
  • pro real-street jezdce = 22 mm osa + klika PRIMO Powerbite / Hollowbite (výjimečně pevná varianta)
  • pro park / mini / dirt jezdce = 19 mm osa + kliky z řady United, Shadow, WTP, Éclat, Subrosa atd.

Na co si dát pozor?

Pokud měníte zadní kazetu z RHD na LHD, je nutné zkontrolovat kliky, zda náhodou nenabízejí volbu LHD. Konkrétněji – zda nabízejí možnost volby upnutí převodníku i na levé klice (kliky nelze na kolo namontovat obráceně).

Každopádně, když se vám v kole ozve vrzání, škrkání nebo jiné zvuky a jízda na kole již nebude úplně pohodlná, dejte kolo do servisu, aby se vám na něj podívali odborníci, kteří ví, co objednat a seřídit!

Tipy na nejlepší kliky na trhu


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Magazín

Od Verča Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.