Jak fungují hydraulické brzdy na kole

V případě, že se bavíme o jedné věci, která by měla na kole fungovat na 100 %, jsou to brzdy a nic jiného! V mnoha případech nás dobře fungující brzdy ušetří hrozivého úrazu nebo srážky a je příjemné vědět, že v případě, kdy to budeme potřebovat, nás brzdy v nouzi podrží.

Obsah článku

Hydraulické kotoučové brzdy

Brzdy s hydraulickým systémem využívají brzdovou kapalinu namísto ocelového lanka, které lépe přenáší sílu. Kapalina není stlačitelná a má mnohem menší odpor proti pohybu než lanko. Patří mezi nejproduktivnější brzdy a k zastavení kola stačí malý pohyb jedním prstem. Neustále vytlačují mechanické deskové brzdy, protože jejich cena pomalu klesá. U těchto brzd byste měli pečlivě zvážit, které brzdové destičky použít. V případě, že máte rádi dlouhé kopce, mohou se obyčejné brzdové destičky přehřívat. V tu chvíli byste měli raději sáhnout po typech s předělenými výčnělky. Výčnělky se využívají k tomu, aby byly destičky chlazeny vzduchem, a tím udržovaly potřebnou teplotu.

Pravidelná údržba hydraulických brzd

Vyznavači horských kol se přiklánějí k hydraulickým systémům, protože reagují obzvlášť rychle, jsou spolehlivé a nabízejí neuvěřitelnou modulaci ovládání brzdného pohonu. Obvykle navíc vyžadují údržbu, která v zásadě zahrnuje dvě činnosti:

  • výměnu brzdových destiček a jejich čištění
  • výměnu brzdové kapaliny, která se při nadměrném používání zhoršuje. Kromě toho se v okruhu tvoří bubliny a snižuje se brzdný účinek

Prvním krokem je samozřejmě sehnat sadu pro hydraulické brzdy a připravit si čištění. Pokud se pustíte do práce na kole, vždy ho mějte připevněné ve stojanu ve stabilní poloze. Okruhovou hadici udržujte co nejvíce svislou, což snižuje náročnost na vyrovnání vzduchových bublin. Uvolněte brzdovou páku a otočte ji do rovné polohy, i s olejovou nádržkou, ke které je připojena. Uvolněte brzdový třmen a odpojte jej od rámu. Vyjměte brzdové čelisti a nahraďte je plastovou rozpěrkou, aby byly válce stlačené směrem ven a dobře zajištěné. Při provádění těchto kroků můžete kdykoli použít WD-40, pokud by šroubky kladly odpor.

Připojení stříkaček

Našroubujte navlečenou hadičku na obě stříkačky a vyprázdněte píst z jedné z nich. Tuto hadičku našroubujte na odvzdušnění brzdové páky. Pomocí stříkačky a pístu načerpejte nový olej pro brzdový systém a naplňte jej do tří čtvrtin. V tomto okamžiku našroubujte tuto plnicí hadici na brzdové páky.

Vstřikování oleje

Po vytažení (1/4 otáčky) kohoutu třmenu postupně přitlačte píst stříkačky s novým olejem připojeným k brzdovému třmenu a vlijte jej do brzdového okruhu. Jak se nový olej plní, vytlačuje se z brzdového okruhu starý a plní horní stříkačku, která musí být ve svislé poloze, nebo nádobku (která se plní).

Odstranění bublinek

Při napouštění oleje nebo na závěr operace doporučujeme jemně poklepat na hadici brzdového systému, abyste podpořili odchod bublinek zachycených uvnitř. Úspěšnější je napustit trochu oleje do horní stříkačky a po chvíli začít napouštět olej dolní stříkačkou a zatlačením na válec druhé stříkačky odebrat z okruhu trochu oleje. Díky tomuto systému odvzdušňování se vzduch v okruhu nasaje a vypustí do spodní stříkačky.

Uzavření okruhu

Když nový olej nahradí vyčerpaný olej (který se shromáždil v horní stříkačce nebo sklenici), obě trubičky se oddělí a mezery se uzavřou šrouby, které jste předtím vyjmuli. Při této operaci dávejte pozor, abyste nerozlili olej na kolo a brzdy. Aby se zabránilo rozlití, horní stříkačka se vyjme po uzavření propojovací hadice pružnou svorkou, zatímco spodní stříkačka se vyjme po uzavření kohoutu primární mezery.

Zprovoznění brzd a vyčištění

Brzdový třmen musí být znovu namontován a odvzdušňovací blok musí být nahrazen brzdovými čelistmi, které musí být zajištěny příčným zajišťovacím třmenem. Vraťte brzdovou páku do správné polohy. Několikrát stiskněte brzdovou páku, abyste zkontrolovali její seřízení. V případě, že se během této operace dostaly na kolo olejové kuličky, odstraníte je několika šplíchnutími WD-40 to Wash, čisticího prostředku na kola, který ničí nánosy kapalin, nečistot a oleje.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Magazín

Od Verča Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.