Jak udržet kolo v top stavu i v mrazivých měsících 

Jízda na kole v zimě přináší své specifické výzvy, zejména co se týče údržby vašeho dvoukolového společníka. Chladné a vlhké počasí může mít negativní dopad na mnohé komponenty kola. Jak udržet vaše kolo v nejlepším pořádku i během zimních měsíců, abyste si zajistili pohodlnou a bezpečnou jízdu, se dozvíte níže.

1. Čištění a sušení kola po každé jízdě

Zima často přináší bláto, sníh, led a soli na silnicích, které mohou způsobit korozi a opotřebení komponent. Kolo ihned po zimní vyjížďce omyjte od všech nečistot, nejlépe vám k tomu poslouží kbelík s vodou. Tímto šetrnější způsobem mytí zamezíte zatečení vody do ložisek, která by pak zrezivěla. Věnujte se nejen rámu a kolům, ale očistěte i řetěz, kazetu a přehazovačku

Tip: V zimě se vyhněte jízdě na posolených silnicích. Sůl je mimořádně agresivní a může způsobit korozi řetězu, bowdenů a sůl nemají rády ani pryžová těsnění.

Zdroj: Emilian Robert Vicol

2. Čím mazat řetěz v zimě  

V zimě je důležité používat mazivo vhodné pro vlhké podmínky. Mazání by mělo být odolné vůči vodě, aby ochránilo řetěz před rychlým opotřebením a rzí. Olej na kolo aplikujte pravidelně, ale s mírou, protože přebytečné mazivo přitahuje nečistoty.

TIP na článek: Jak vyčistit řetěz na kole

3. Kontrola plášťů a duší 

Zimní podmínky vyžadují pláště s lepším gripem. Zvažte použití širších plášťů na kolo s hlubším vzorkem, někdy seženete i speciální pláště na zimní období. 

Věnujte pozornost i tlaku v duších, který může být nižší v chladnějších podmínkách, zejména pak, pokud jezdíte na sněhu. Ideální je, když duše na požadovaný tlak nafouknete až venku. Chladnější vzduch snižuje tlak v duších, proto je lepší duše foukat, až když kolo chvíli stojí v chladu. Pokud to nelze, tak ještě doma nafoukněte na vyšší tlak, který se pak při jízdě vlivem studeného vzduchu venku sníží. 

6. Brzdy při jízdě v mrazech a mokru

Mokré a kluzké podmínky vyžadují, aby vaše kolo brzdilo v pořádku. Před každou vyjížďkou zkontrolujte brzdové destičky a kotouče nebo ráfky na známky opotřebení a ujistěte se, že jsou řádně nastaveny. 

Majitelé hydraulických kotoučových brzd budou mít chod brzd gumovější, bude se zdát pomalejší, zejména pak v mrazech. V mokru také kotoučovky začínají kvílet, což odezní při uschnutí. 

TIP na článek: Jak vybrat brzdové destičky na kolo

Zdroj: pixabay.com

Další užitečné rady pro jízdu na kole v zimě

  • Pravidelná kontrola kola – zima může způsobit rychlejší opotřebení součástek. Pravidelně kontrolujte celé kolo, abyste zajistili, že vše funguje správně.
  • Nářadí vždy s sebou – při jízdě s sebou mějte základní nářadí a náhradní díly, jako jsou duše, záplaty nebo řetězové články. Vše pohodlně schováte do podsedlové brašničky nebo toolboxu.
  • Buďte vidět – v zimě jsou dny kratší a viditelnost může být špatná. Ujistěte se, že vaše kolo je vybaveno kvalitním osvětlením a reflexními prvky pro zvýšení vaší bezpečnosti.
  • Baterie a elektronika – chladné počasí může rychle vybíjet baterie elektronických zařízení. Ujistěte se, že vaše světla, cyklopočítač či elektronické řazení jsou plně nabitá. Tomu přizpůsobte i délku jízdy.
  • Nepodceňte oblečení – myslete i na své vlastní pohodlí a bezpečnost. Vrstvené oblečení, voděodolné bundy, termo rukavice a čepice pod helmu vám pomohou udržet teplotu těla a zároveň zajišťují dostatečnou mobilitu.
  • Ochrana obličeje – nezapomínejte na ochranu tváře a očí. Větrné a chladné počasí může být nepříjemné pro vaši pokožku a oči. Cyklistické brýle a masky na obličej výrazně zvýší váš komfort.

Vybaveni těmito radami a tipy, si můžete zimu na kole užívat bez obav. Pravidelná údržba a přizpůsobení se měnícím se podmínkám zajistí, že vaše jízda bude bezpečná a příjemná, ať už vyrážíte na dlouhý výlet, nebo jen na rychlou jízdu do práce.

Publikováno
V rubrikách Magazín

Od Verča Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.