Jak poslat kolo vlakem?

Přepravovat kolo přes republiku za pomocí vlaku je opravdu o nervy. Ačkoliv se ČD holedbají svými službami, není jednoduché se zde s kolem vymotat. Pro celé ČD platí stejné přepravní podmínky, jenomže všichni lidi nesmýšlí stejně. Záleží proto hodně, na jakého průvodčího a cyklistu narazíte! Měli byste se snažit o vzájemnou toleranci a nechat se poučit o vozovém parku používaném v dané oblasti.

Obsah článku

Na kolo neustále dohlížíte

Pokud chcete uplatnit nárok na dohled po celou jízdu na kolo, pak máte jedinou možnost – a sice jen to, že kolo deklarujete jako své zavazadlo. Jenže tato varianta má hned jeden veliký zádrhel. Až přijde na řadu nakládání kola, musíte si s ním poradit sami. A musíte se s ním probít až do vagonu, který disponuje rozšířenou kapacitou a tím pádem je určen k přepravě jízdních kol.

V jízdní řádu musí být tyto vlaky a vagóny označeny patřičným symbolem – symbol kola, stejně jako příslušné vagóny vypravené vlakové soupravy. Pak už můžete kolo jako zavazadlo přepravovat v prvním vagonu na plošině u záchodu v každičkém osobním a spěšném vlaku (což je hned za lokomotivou). Další takový vagon je na opačném konci vlaku – čili poslední pozici soupravy. Každá taková plošina pobere pouze dvě kola a v letní sezóně se vám tak lehce stane, že se do tohoto prostoru nedostanete.

Druhá možnost – kolo dáte do úschovy

Pokud se vám nechce riskovat, využijte další možnosti přepravy. Této službě se přezdívá úschova během přepravy. Funguje to tak, že kolo odevzdáte v nástupní stanici a následně ve výstupní stanici si jej vyzvednete. Služba je ovšem poskytována pouze v některých (vybraných) vlacích, které jsou označeny v jízdním řádu symbolem K, které je v kroužku nebo symbolem kufru (což je vlak, který disponuje připojeným služebním vozem).

Ovšem ale, ČD během úschovy neručí za ztrátu kola a snadno odnímatelných věcí na kole. A pokud si na kole ponecháte tašky, budou brány za další zavazadla, za která je nutno zaplatit! Důkazem o převzetí předmětů do úschovy je označení předmětu i dokladu o zaplacení samolepkou Úschova během přepravy. Zaměstnanec ČD nemusí kontrolovat, zda osoba, která si jde vyzvednout předmět, je k tomu oprávněná, takže si svůj doklad řádně střežte. Úschova vás vyjde cenově prakticky stejně jako spoluzavazadlo.

Dále můžete využít cyklopermici

Tato služba se vám vyplatí tehdy, jedete-li na delší výlet vlakem a na kole a budete neustále přestupovat. Koupíte si jednoduše kombinovaný doklad pro jízdní kolo. Ten plní funkci časové permanentky pro přepravu a úschovu kola. Čili budete moci lehce opakovaně využívat úschovu pro přepravu nebo v železniční stanici, odkud se chcete projít pěšky.

Přeprava samotného kola

V případě, že z jakéhokoliv důvodu nemůžete jet současně s kolem ve vlaku, nebo jej jednoduše potřebujete doručit do jiného místa, můžete ho cca 3 dny předem poslat jako spěšninu. Musíte se ale smířit s vysokou cenou a formuláři, které budete nuceni vyplňovat. Cena se odvíjí podle ujetých kilometrů.


Přečtěte si také

Publikováno
V rubrikách Magazín

Od Verča Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.