Cyklistické brýle

Nezáleží na tom, zda jste rekreační cyklista, nebo zda potřebujete závodit. Cyklistické brýle by vám neměly chybět ani v jednom případě. Nejenže vás ochrání před oslnivými slunečními paprsky, ale co je možná ještě důležitější, ochrání vás před nepříjemným dotěrným hmyzem, který cyklisty tak zbožňuje. Dnes se podíváme na to, jak vybrat cyklistické brýle online, aby dokonale vyhovovaly vašim očím a potřebám.

Brýle optimalizované pro menší hlavu se skvěle hodí pro každého jezdce. Potěší také funkce SCOTT TruView a úprava skla proti zamlžení NoFog™ Anti-Fog.

Obsah článku

Jaké parametry brýlí při výběru brát v potaz?

V nabídce není o cyklistické brýle nouze. Své rozhodování byste měli bezpochyby začít tím, že zvážíte, jakou základní práci mají cyklistické brýle ve vašem konkrétním případě plnit. Pokud se věnujete extrémní cyklistice v lese, budete hledat jiný druh brýlí než někdo, kdo tráví většinu času na silničním kole, které používá v podstatě jako dopravní prostředek.

Dále je důležité si rozmyslet, zda chcete obyčejné brýle, které vás ochrání před muškami a jiným hmyzem, nebo zda budete navíc potřebovat dioptrické brýle pro jízdu na kole, které jsou schopné ochránit vaše oči před okolním prostředím… Dalšími parametry, podle kterých je třeba vybírat, jsou funkce brýlí – od vyměnitelných sklíček až po funkci samozabarvení.

Podívejte se na seznam věcí, které před výběrem musíte zvážit

  • Jaký druh cyklistiky provozuji?
  • Využívám kolo k určitým sjezdům nebo jako dopravní prostředek?
  • Stačí mi standardní brýle, nebo potřebuji dioptrie?
  • Chci brýle s možností výměny sklíček, nebo se přikláním k brýlím, které se přirozeně mění podle prostředí?
  • Vím, jak vybrat správnou míru online – nebo chci zkušenější cyklistické brýle, které mi přesně padnou?
  • Chci pouze jednodušší sluneční brýle nebo takové, které využiji do všech podnebných podmínek?

Co vše by měly brýle na kolo splňovat?

1.    Obroučky cyklistických brýlí by měly být vyrobeny z lehké, ale pevné tkaniny, která je bezpečná vůči různým nárazům a silnému potu. Takový materiál je například mimořádně známý polykarbonát nebo grilamid.

2.    Totéž platí pro čočky. Materiál, ze kterého jsou vyrobeny, by měl být pevný, netříštivý, aby v případě nárazu nedošlo k poškození očí. Měl by být odolný proti poškrábání, s jasným viděním bez poškození. Čočky by také měly obsahovat ochranu proti UVA, UVB a UVC slunečnímu záření.

3.    Neocenitelné je, pokud brýle mají univerzální nosník, tj. schopnost přizpůsobit se jakémukoli tvaru nosu. Nastavitelné koncovky také nejsou špatný nápad.

4.    Celkově by cyklistické brýle měly bezvadně sedět, nikde netlačit a ideálně přiléhat k obličeji.

Rekreační cyklista nebo naopak závodník?

Nejdříve je třeba zvážit, zda je potřebujete pro mimořádné cyklistické výkony, nebo zda potřebujete méně náročnou verzi, která zajistí vaše oči při kratších jízdách a výletech nebo na cestě do práce. Nezapomínejte, že brýle vás nezajistí jen před nepříjemným hmyzem, ale také před nepříznivými klimatickými podmínkami – například v případě silného větru. V případě, že si vyberete brýle s hydrofobními čočkami, nemusíte se stresovat, že půjdete ven do prudkého deště.

Pokud hledáte levnější brýle na začátek své kariéry, ARCTICA Brisk nebo ARCTICA Streak jsou skvělou volbou, protože chrání vaše oči před UVA, UVB a UVC zářením a díky povrchové úpravě REVO poskytují viditelnost za všech světelných podmínek. Mezi těmito dvěma variantami cyklistických brýlí je samozřejmě na trhu spousta dalších možností, ze kterých si vybere každý – od začínajících a dětských cyklistů až po zkušené závodníky.

TIP: Podívejte se na cyklistické brýle na endorphinrepublic.cz

Různé vychytávky cyklistických brýlí

Výběr cyklistických brýlí může být ovlivněn i jejich dalšími možnostmi a výhodami. Kromě již zmíněné vodoodpudivosti mohou mít například samozabarvovací funkci. Takové brýle se mohou přizpůsobit jakýmkoliv světelným podmínkám během jízdy. To znamená, že jejich skla se zatmaví v případě, že slunce jasně svítí, a naopak. Obvykle se jedná o vychytávku, která neuvěřitelně zvyšuje pohodlí vaší jízdy.

Příliš kuriózní jsou brýle s polarizačními čočkami, které mimo jiné zajišťují vaše oči před odpudivým oslněním odlesky. Kromě toho zlepšují přirozenost barev a zároveň zabrání únavě očí. S polarizačními čočkami navíc zvyšujete svou bezpečnost – a to nejen na kole. Slušnou výbavou brýlí na kolo je navíc možnost účinně měnit čočky. Takové brýle můžete používat za jakýchkoliv okolností – stačí pouze vyměnit čočky v rámech.

Vyberete si vhodné dioptrické brýle

Další alternativou jsou dioptrické brýle pro cyklisty. Jsou vhodné zejména pro jedince, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nepotřebují nosit čočky a na silnici nebo v lese se neobejdou bez dioptrických brýlí. Dioptrické brýle pro cyklisty mohou mít stejné schopnosti jako normální brýle. Cyklistické dioptrické brýle lze nasadit na běžné brýle, ale navíc si budete moci nechat vyrobit čočky, které budou odpovídat vašim dioptriím.

Jak vybrat vhodný rozměr nových brýlí?

Konečně to nejdůležitější. Jak vybrat správný rozměr cyklistických brýlí při nákupu online? Na většině brýlí, které zakoupíte v obchodě s cyklistickými potřebami, je zaznamenáno několik velikostí.

Jedná se o:

  • Vnitřní šířka, vnější šířka, výška objektivu s rámem.
  • Několik brýlí má také uvedeno: šířka nosníku, délka bočnice, míra okuláru (čočky).

Co to ale všechno znamená?

Pro začátek jsou tři rozměry dobře srozumitelné. Vnitřní šířka a vnější šířka jsou rozměry buď vnitřní strany brýlí, nebo vnější strany brýlí. Průběžně se měří na straně, kde se nachází čočky. Tyto rozměry vás informují o tom, že jsou obroučky štíhlé nebo naopak silnější.

Výška objektivu s rámečkem v tomto bodě udává výšku čočky včetně rámečku. Tento údaj vám pomůže rozhodnout, zda rámeček brýlí nebude zasahovat do vašeho obočí. Pokud jste někdy hledali na internetu pouzdro na klasické dioptrické brýle nebo stínítka, určitě jste narazili na jiné rozměry. Šířka nosníku ukazuje velikost volného prostoru mezi skly – to je prostor pro váš nos. Na straně se brýle drží za ušima a očnice (čočky) ukazuje na velikost skel od horního ke spodnímu.

Jak můžete zjistit vlastní velikost?

Pokud nemáte k dispozici starší cyklistické brýle, podle kterých byste mohli změřit své rozměry, může vám pomoci kreditní karta nebo jakákoliv karta srovnatelného rozměru. Přinejmenším u brýlí, jejichž míra odpovídá klasickým rozměrům S (malý), M (střední), L (velký). Přiložte kartu hranou ke kořeni nosu tak, aby delší strana karty směřovala ke špičce nosu. Podle toho, kde se zavírá druhá (kratší) strana, poznáte, která velikost karty je ta správná.

Jak posoudit výsledek?

  • Karta přesahuje za vnější koutek oka – míra S (malá)
  • Karta skončí u vnějšího koutku oka – míra M (střední)
  • Karta nedosahuje vnějšího koutku oka – odhadněte L (velká)

Při výběru cyklistických brýlí je v každém případě lepší změřit velikost starších brýlí nebo změřit své míry krejčovským metrem. S ním snadno změříte velikost očí od vnějšího koutku ke kořeni nosu a poté vyberete s rozměry uvedenými u konkrétních brýlí v různých e-shopech. Pokud si nebudete vědět rady, určitě vám jejich podpora pomůže!


Přečtěte si také

Od Verča Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.