Nejlepší skládací elektrokola

Hledáte spolehlivého parťáka na rychlejší přesun do práce, na nákupy, nebo jako doplněk při cestování? Odpověď na všechny tyto otázky už asi znáte. Skládací elektrokolo. Skládačka poháněná motorem si našla své místo a dokáže zpříjemnit nejen cesty, které jste dříve jezdili přeplněným MHD, ale velký benefit má zejména také pro starší populaci. Skládací elektrokolo je praktickým doplňkem do každé rodiny a my vám dnes prozradíme, jak vybrat to nejlepší pro vaše potřeby.

Obsah

Jak vybrat skládací elektrokolo

Skládací elektrokola jsou ideální pro každého, kdo bojuje s prostorem, kde kolo skladovat, nebo hledá vhodnou alternativu pro cesty do práce, kde je elektro skládačka ideálním řešením. Aktuálně na trhu najdete širokou škálu skládacích elektrokol a jednotlivé modely se mezi sebou mohou lišit více, než byste na první pohled čekali. 

Proto jsme tu ale my, abychom vám pomohli vybrat model, který splní vaše požadavky a vy si tak budete díky němu užít cestu do práce, na nákupy nebo jen tak na odpolední projížďce.

Na co se zaměřit při nákupu skládacího elektrokola

Pokud jste se rozhodli pořídit si skládací elektrokolo, je zde několik prvků, které je dobré nepřehlédnout. Na co se tedy zaměřit při výběru, abyste vybrali skutečně to perfektní pro vaše potřeby?

Pedálová nebo plynová asistence

Skládací elektrokola najdete nejčastěji ve dvou variantách. S asistencí šlapání, nebo s asistencí plynu. Elektrokolo s asistencí šlapání funguje tak, že vám při každém šlápnutí pomůže, ale vy stále musíte šlapat, abyste motor využili. Elektrokola s plynovou asistencí fungují naopak tak, že motor po sešlápnutí plynového pedálu otáčí jedním z kol a není tak nutné šlapat.

Elektrokola s plynovou asistencí jsou ideální pro případy, kdy se chcete pohybovat, aniž byste museli vynaložit velké úsilí. Hlavní nevýhodou elektrokol s plynovou asistencí je ta, že mají obvykle menší dojezd. Tento typ elektrokol je vhodný zejména pro starší lidi, kterým už jízda na běžném kole dělá potíže, ale rádi by kolo i nadále využívali. Dále může být vhodnou variantou pro všechny, kteří hledají rychlejší způsob dopravy do práce, než je chůze, nebo běžné kolo, ale neradi by do kanceláře dorazili zpocení a uřícení z jízdy na kole.

Naopak skládací elektrokola s asistencí pedálů vám i nadále umožní získat z jízdy na kole zdravotní výhody, protože k jízdě je i nadále potřeba šlapat. Většinou pomocí displeje můžete také ovládat úroveň asistence poskytované motorem. To pomáhá zlepšit dojezd kola, protože můžete zvolit nižší nastavení, když nepotřebujete tak velkou asistenci.

Elektrokola s asistencí šlapání mění míru asistence podle toho, jak intenzivně šlapete. Pokud dáváte do každého šlapu vyšší sílu a dosahujete tak vyšší rychlosti, motor vám poskytne větší výkon. Pokud naopak šlapete pomalu při nižší rychlosti, motor vám dodá menší asistenci. Což občas není na škodu, protože pomalejší jízda zvyšuje dojezd, který můžete z baterie získat, a umožňuje tak plynulejší jízdu na elektrokole. Pokud si nejste jisti, zda si pořídit skládací elektrokolo s asistencí šlapání nebo asistencí plynu, můžete si také pořídit hybrid, který má obě zmíněné funkce.

Umístění motoru

Na skládacích elektrokolech lze použít tři typy motorů. Motory s předním, zadním nebo středovým pohonem.

Motory s předním nábojem se umisťují na přední kolo a fungují tak, že přední kolo vás po sešlápnutí tlačí. To může v začátcích způsobit nepřirozený pocit z jízdy na kole, protože na výkon vycházející z předního kola je třeba si zvyknout. Motory s předním nábojem jsou často levnější a mají snadnější instalaci. Jsou typické spíše u elektrokol s asistencí šlapání tyto typy motorů většinou nenajdete.

Motory v zadním náboji se umisťují na zadní kolo, právě díky nim se zadní kolo otáčí rychleji. Přidávají zadní části kola větší hmotnost, ale je to pro člověka přirozenější pocit než když je váha na předním kolu. Tento typ motoru se používá jak u elektrokol s asistencí šlapání, tak i s asistencí plynu. Hybridy mají téměř vždy motory se zadním nábojem. 

Motory se středovým pohonem se používají u skládacích elektrokol s asistencí šlapání a mají řadu výhod. Umístěním motoru do středu kola se dodatečná hmotnost rozloží rovnoměrněji. To znamená, že šlapání a zatáčení bude přirozenější. Prémiovější skládací elektrokola s asistencí šlapání budou používat tento typ motoru.

Výkon motoru

Výkon motoru je rozhodně jedna z hlavních věcí, kterou je dobré před nákupem elektrokola zvážit.

Motory u elektrokol mohou mít výkon až 750 wattů. Silnější motor vám pomůže kolo snadněji zrychlit, ale také způsobí, že dojezd bude nižší, protože bude vyžadovat více energie z baterie. Při rozhodování o tom, jaký výkon budete potřebovat, byste měli zvážit, jak daleko chcete na skládacím elektrokole jezdit, a typ terénu. Pokud neplánujete jezdit nikam daleko, ale vaše cesta ať už do práce nebo do města je hodně kopcovitá, poté je výkonnější motor věc, kterou je dobré zvážit.Navíc je potřeba vzít v úvahu, že většina elektrokol má omezení v maximální povolené rychlosti. Tento limit je obvykle 25km/h. 

Výkon baterie

Dojezd skládacího elektrokola je pravděpodobně jeden z hlavních kritérií, které si budete chtít před jeho koupí zjistit. Je důležité, aby udávaný dojezd byl vyšší než vzdálenosti, které plánujete pravidelně jezdit, aby vám při jízdě na kole nedošla baterie. Počítejte také s tím, že dojezd udávaný výrobcem se bude často lišit od skutečného dojezdu v terénu. Takže skutečný dojezd bude nižší než udávaný. Naštěstí ale existuje řada věcí, které můžete udělat pro zvýšení dojezdu.

Mnoho výrobců také nabízí baterie s dlouhým dojezdem, za které si můžete při koupi elektrokola připlatit. Tento bonus je dobré zvážit, pokud plánujete jezdit na kole na delší vzdálenosti.

Umístění baterie

Umístění baterie na elektrokole bude mít vliv na jeho výkon. U skládacích elektrokol budou baterie nejčastěji umístěny nad zadním kolem, nebo uprostřed kola na hlavním rámu. Umístění baterie nad zadním kolem usnadňuje vyjmutí baterie. Zároveň ale zvyšuje hmotnost zadní části kola. Pokud je baterie umístěna na hlavním rámu, je dodatečná hmotnost rozložena rovnoměrněji, což pomáhá přirozenějšímu ovládání kola. Umístění v rámu kola může trochu ztížit manipulaci s baterií.

Náklady na výměnu

Baterie jsou nejdražší součástí elektrokol. Obvykle vydrží 500 plných nabití, než jejich účinnost klesne na kapacitu menší než 60-70 %. To znamená, že bude nutné baterii pravidelně po několika letech měnit, aby poskytla výkon jako když byla nová. Bude to největší pravidelný náklad, který s kolem budete mít, takže se vyplatí zjistit, kolik stojí výměna baterie u skládacího elektrokola, o kterém uvažujete. 

Před nákupem skládacího elektrokola byste měli zvážit řadu dalších aspektů, které vám na první pohled nemusí být zřejmé.

Hmotnost elektrokola

Skládací elektrokola mají obvykle nižší hmotnostní limit než jiné druhy elektrokol. To znamená, že vaše hmotnost v kombinaci s vašimi zavazadly může být vyšší, než je nosnost elektrokola. Pokud plánujete skládací elektrokolo využívat například na pravidelné nákupy, je vhodné si vypočítat potřebnou nosnost. Měli byste také zvážit, jaká je skutečná hmotnost kola a zda to pro vás nebude představovat problém při jeho přemísťování a skladování. Pokud hledáte lehčí skládací elektrokolo, je dobré zvážit pořízení mini skládacího elektrokola.

Skladování elektrokola

Měli byste také zvážit, kde budete skládací elektrokolo skladovat. Před nákupem elektrokola zkontrolujte jeho rozměry ve složeném stavu, abyste se ujistili, že se vejde na místo, kde ho plánujete skladovat.

Zkušební jízda

Pokud jste na skládacím elektrokole ještě nejeli, pak budete možná překvapeni stylem, jakým jezdí. Před nákupem skládačky je rozhodně vyzkoušet některé z nich v místním obchodě, abyste se ujistili, že se vám líbí.

Nejlepší skládací elektrokola

Skládací elektrokolo pro náročné: Tern Vektron P7i

Skládací elektrokolo Vektron P7i je vybaveno elektrickým pohonem Bosch Active Line Plus pro asistenci až 270 % a točivý moment 50 Nm, proto je ideální na každodenní dojíždění.

Disponuje rámem s nakloněnou baterií pro nižší těžiště a příjemnější jízdu. Rám elektrokola prošel přísnými evropskými bezpečnostními normami pro elektrokola s podporou šlapání a byl certifikován společností EFBE Prüftechnik.

Hydraulické kotoučové brzdy vám zajistí bezpečný brzdný výkon za každého počasí.

Skládací elektrokolo Vektron P7i dokáže během několika vteřin změnit velikost tak, aby se uspůsobilo jezdcům s výškou od 147 až do 195 cm. Proto může jedno elektrokolo sdílet celá rodina.Díky jeho velikosti ho dokážete složit během 10 sekund a vzít ho do vlaku nebo do auta. Díky nové konstrukci rámu lze kolo postavit do svislé polohy. Integrovaný zadní nosič Atlas Rack je speciálně navržený pro montáž dětské sedačky Thule Yepp Maxi nebo Nexxt Maxi – není třeba žádných adaptérů a samotná instalace vám nezabere déle než pár sekund.

PLUSY:

  • Skladné elektrokolo
  • Nastavitelná výška 
  • Snadná manipulace při skládání elektrokola

MINUSY

  • Vysoká pořizovací cena

Specifikace skládacího elektrokola Tern Vektron P7i

UrčeníSkládací elektrokolo
BaterieBOSCH „Powerpack 400“, Lithium-Ionen with BMS, 400 Wh
Dojezd50-130 kg
Váha kola 22,5 kg
Umístění motorustředový
Umístění bateriestředové
BrzdyShimano, hydraulické
RámVektron G2, hliníkový
Počet převodů7
Cena83 990,-

Zlatá střední cesta mezi skládacími elektrokoly: Lovelec Izar 2022

Skládací elektrokolo Lovelec Izar s plně integrovanou baterií je ideálním parťákem pro brouzdání městem, pravidelnou jízdu do práce, nebo na krátké výlety po okolí. Jedná se ale o typickou skládačku, proto je vhodné zejména na kratší vzdálenosti. Oproti jiným skládacím elektrokolům, se však pyšní dojezdem až 100 km. Kolo má přehazovačku Shimano Tourney s indexačním systémem Dual SiS, díky kterému je jízda na kole ještě intuitivnější

Jeho kompaktní rozměry vám umožní vzít ho a složit opravdu všude, kde budete potřebovat. Výškově nastavitelná řídítka a sedlovka zajistí komfortní jízdu pro každého, bez rozdílu výšky, proto můžete elektrokolo využívat celá rodina. Kabely elektrokola sou integrované přímo v rámu. Díky snadnému složení a velmi kompaktní velikosti se jedná o vhodné elektrokolo do karavanu, kdy na něm můžete poznávat krásy okolí během vašich cest.. Elektrokolo je navíc vybaveno nosičem, proto nebude problém zajet s ním na nákup, nebo vyzvednou balíček na poště.

PLUSY:

  • Velký dojezd oproti ostatním skládacím elektrokolům
  • Kompaktní velikost
  • Český výrobce

MINUSY

  • Vyšší pořizovací cena

Specifikace skládacího elektrokola Lovelec Izar 2022

UrčeníSkládací elektrokolo
BaterieLi-ion, 12 Ah (432Wh), integrovaná
Dojezd100 km
Váha kola 22,5 kg
MotorLOVELEC, 36 V, 250 W/500 W
Umístění motoruzadní
BrzdyPromax, V brakes, s odpojovačem motoru
Rámhliníkový
Počet převodů7
Cena33 431,-

Zlatá střední cesta mezi skládacími elektrokoly: Apache Tocho 2021

Elektrokolo Tocho s 20″ koly je nejen mimořádně praktické elektrokolo, ale také jedno z nejdostupnějších skládacích elektrokol na trhu. Pokud hledáte spolehlivě vybavené elektrokolo od tradičního českého výrobce, které navíc můžete složit do kouta na chodbu nebo v kanceláři, pravděpodobně jsme vám našli favorita. Model Tocho má skvělý poměr cena/výkon a navíc si můžete užívat cesty na kole bez zadýchání.

Rám modelu Tocho je skvěle navržen pro co nejsnadnější nasedání na elektrokolo. Zároveň geometrie elektrokola byla zachována tak, aby uživatelům poskytla co nejpohodlnější jízdní pozici, kterou lze navíc ještě upravit pomocí nastavitelné výšce řídítek. Díky nábojovému motoru Apache Power Silent, který je napájený sinusovým proudem, si budete moct užít poklidnou jízdu s nízkou hlučností, která bývá častým problémem u většiny elektrokol. V kombinaci s baterií s kapacitou 10,4 Ah, osvědčeným komponentům Shimano si skládací elektrokolo Tocho zamilujete hned po první jízdě.

PLUSY:

  • Český výrobce
  • Skvělý poměr cena/výkon 

MINUSY

  • Slabá baterie

Specifikace skládacího elektrokola Apache Tocho 2021

UrčeníSkládací elektrokolo
Baterie36 V / 10,4 Ah (374 Wh) Li-Ion
Dojezd60 km
Váha kola 22,3
Motortichý nábojový motor Apache Power Silent 250 W
Umístění bateriePáteřová
BrzdySpec v-brake
Rámhliníkový
Počet převodů7
Cena26 990,- 

Nejdostupnější cenová varianta skládacích elektrokol: MS Energy i10 2021

Skládací elektrokolo MS Energy i10 2021 je novým členem rodiny MS Energy. Jeho velká 20″ kola umožňují pohodlnou jízdu bez starostí na nerovnostech a dalších překážkách, které číhají na městských silnicích. Elektrokolo i10 šetří čas i peníze za městskou dopravu při pohybu po městě a je ideálním společníkem na cesty. Elektrokolo totiž velmi jednoduše složíte a dáte do kufru.

Baterie slibuje dojezd na jedno nabití až 50 km. Má také tři elektrické rychlosti podle toho, jak moc chcete zrychlit. Kromě elektromotoru má elektrokolo i10 6 rychlostí Shimano, takže nemusíte startovat motor, pokud chcete jen šlapat. Pokud však chcete, aby vám elektromotor pomáhal při jízdě, stačí lehce točit pedály. Vodotěsný HD displej vám ukáže všechny důležité informace a nemusíte se bát vyrazit na kolo ani za větru či deště. Na displeji najdete informace jako zbývající výkon, ujeté kilometry, rychlost v reálném čase a informace o chybách.

PLUSY:

  • Kvalitní vodotěsný LCD display
  • Příznivá cena
  • Velká kola

MINUSY

  • Nízký dojezd

Specifikace skládacího elektrokola MS Energy i10 2021

UrčeníSkládací elektrokolo
Baterieodnímatelná baterie s kapacitou 7800 mAh
Dojezd45-50 km
Váha kola 20 kg
Umístění motorustředový
Umístění bateriestředová, odnímatelná
Brzdykotoučové
Rámmagnézium
Počet převodů6
Cena25 990,- 

FAQ: Nejčastější otázky ohledně (nejen) skládacích elektrokolech

Jsou elektrokola těžší než běžná kola?

Elektrokolo musí mít motor a baterii. Kvůli těmto dvou nezbytným komponentům je vždy těžší než běžné kolo. Kromě toho je často konstruováno robustněji než běžné kolo, aby zvládlo vyšší výkon motoru. Přestože se technologie elektrokol rychle vyvíjí a kola jsou stále lehčí, bude mít elektrokolo obvykle o několik kilogramů víc než standardní kolo. Některá elektrokola však nejsou o mnoho těžší než běžná silniční kola. Například některá karbonová elektrokola váží do 15 kilogramů.

Proč jsou elektrokola tak drahé?

Velkou část ceny lze přičíst bateriím a technologiím. Totéž platí pro elektrokola, které jsou stejně jako elektromobily poháněné dobíjecími lithium-iontovými bateriemi. Minerály používané k výrobě baterií, zejména lithium a kobalt, jsou drahé a jejich nabídka je omezená. Nejde ale pouze o baterie, na ceně elektrokola se odrazí také veškerá technika. Platíte za motor a jeho řídící jednotku, hardware displeje a větší složitost stroje. Navíc díky vyššímu výkonu motoru používají značky kol často robustnější a dražší komponenty, jako jsou odolnější hnací ústrojí a silnější kola. A vzhledem k vyšší hmotnosti kola musíte být schopni účinně zastavit, takže většina elektrokol bude mít špičkové hydraulické kotoučové brzdy.

Proč jsou některá elektrokola o tolik levnější než jiná?

Větší baterie bude dražší než baterie s omezenějším dojezdem. Některé levné modely budou mít také mnohem menší baterie, což omezuje jejich dojezd. Mezi jednotlivými modely elektrokol budou pravděpodobně také rozdíly v komponentech, přičemž dražší modely budou mít kvalitnější díly od značkových výrobců, jako jsou Shimano, Fazua a Bosch (tři velcí hráči, pokud jde o systémy elektrokol). Vyplatí se také koupit si elektrokolo od renomovaného výrobce, protože si budete jistí, že před uvedením elektrokola na trh důkladně otestoval jednotlivé konstrukce, aby odstranil případné problémy. Získáte také podporu a záruku, kterou očekáváte od renomované značky.

Co jsou to watthodiny (Wh) a co znamenají v reálném životě? 

Watthodiny (nebo Wh) označují energetickou kapacitu baterie vašeho kola a udávají její pravděpodobný dojezd. Wh baterie také udává, kolik wattů je schopna nepřetržitě poskytovat po dobu jedné hodiny: například 250Wh baterie může poskytovat pomoc 250 wattů po dobu jedné hodiny, 125 wattů po dobu dvou hodin atd. Ve výsledku to, jak daleko elektrokolo dojede na jedno nabití, závisí na místě, kde jedete, na počasí, na tom, kolik vlastního úsilí vydáte, a na zvolené úrovni asistence. Zdatný jezdec, který zvolí nízkou úroveň asistence na rovných cestách, dosáhne mnohem většího dojezdu většího dojezdu než jezdec na terénní trase a s maximální asistencí motoru. To vše má vliv na míru zatížení baterie. 

Jaká je životnost baterií pro elektrokola a jde baterie je recyklovat?

Během doby používání elektrokola může jeho baterie trochu ztratit kapacitu, což dokáže velmi výrazně snížit dojezd kola, ale pro většinu uživatelů to pravděpodobně nebude mít zásadní význam. Velikost tahu, který baterie a motor zvládnou vyvinout, by se však neměla změnit, takže baterie by měla vydržet déle než jiné mechanické součásti kola. 

Vzhledem k tomu, že kovy obsažené v baterii (zejména kobalt) jsou pro naši planetu skutečně cenným a těžko dostupným zbožím, navíc se používají do stále více větších lithiových baterií, zejména v dopravě, vzniká recyklační průmysl. Díky své větší kapacitě jsou baterie do elektrokol pro recyklátory zajímavější než například baterie v mobilních telefonech. 

Na závěr

Doufáme, že vám dnešní článek věnovaný skládacím elektrokolům pomůže vybrat to správné skládací elektrokolo pro vaše potřeby a že jeho výběr díky naším radám a tipům bude o něco snadnější.


Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.