Městská elektrokola

Jak už název napovídá, městská elektrokola jsou určena v podstatě pro jízdu v městském prostředí. Jsou ideální volbou pro cestu do školy nebo do práce, ale jejich konstrukce, provedení a chod nejsou ideální pro náročnější výlety mimo silnice.

Při vašem výběru se soustřeďte na parametry provedení městských kol, tj. dojezd a pohon, ale zohledněte i výbavu a další zajímavosti. Vybraná jízdní kola můžeme rozdělit na pánské a dámské varianty a v tomto bodě je dobré vybrat si vedoucí položku v každé kategorii a variantu s ideálním poměrem ceny a výkonu. Díky tomu si každý najde něco pro sebe.

Obsah článku

Jaká bývají elektrokola určená do měst

Mezi ostatními druhy elektrokol vynikají svým vybavením, které umožňuje jízdu za všech klimatických podmínek a pohodlné využití ve městě. V tomto článku se dozvíte více o konkrétních zajímavostech městských elektrokol, jakož i o základních typech pro běžné rozhodování o elektrokole.

·        Pro koho je městské elektrokolo vhodné — Jak je uvedeno v názvu je městské elektrokolo ideální pro cestování po městě, například pro cesty do práce nebo do školy. Není vhodné pro náročnější terén.

·        Specifika — Obvykle mají pestré výbavy (světla, stojan, nosič atd.) a obvykle mají standardní véčkové brzdy.

·        Cena — Nejlevnější modely se pohybují kolem 20 000 Kč, varianty pro nejnáročnější klienty mohou přijít na několikanásobek.

Tabulka 1 – Nejlepší modely na trhu

VariantaKolaKladyZáporyOrientační cena
Dámské elektrokoloCrussis e-Country 7.7—S+ Dojezd 150 km
+ Hydraulické brzdy
+ USB konektor
– Chybí světla i stojánek
– Vysoká cena
Od 50 000,-
Pánské elektrokoloLeader Fox Neba+ Výkon 500 W
+ Středový pohon
+ Hydraulické brzdy
– Není zde USB konektor
– Krátký dojezd
– Vysoká cena
Od 50 000,-
Dámské elektrokoloLeader Fox Park City+ USB konektor
+ Velká výbava
+ Poměr cena a výkon
– Vyšší hmotnost
– Kotoučové brzdy
– Umístění pohonu
Od 30 000,-
Pánské elektrokoloApache Dakotah+ Nosnost až 130 kg
+ Výbava do města
+ USB konektor
– Krátký dojezd
– Vidlice bez odpružení
Od 25 000,-

Jak si vybrat městské elektrokolo

Elektrická kola se vyrábějí v několika variantách a každá z nich je vhodná do poněkud odlišných podmínek. Vybírejte tedy podle krajiny, po které budete jezdit, a podle svého způsobu jízdy. Konstrukce kola, umístění pohonu a baterie a další parametry jsou navíc nezbytně nutné, což zde stručně zkrátíme.

TIP: Srovnání nejlepších elektrokol – sezóna 2022

Typy elektrokol

V nabídce obchodníků se můžete nejčastěji setkat s rozdělením do čtyř kategorií:

·        Městská elektrokola

·        Běžecká (trekingová) elektrokola

·        Horská elektrokola

·        Skládací elektrokola

Městské a skládací modely jsou vhodné zejména pro kratší trasy a jednoduchou krajinu, jako je dojíždění do práce, do školy nebo do obchodu. Krosová elektrokola jsou víceméně všestranně použitelná jak ve městě, tak v širokém okolí. Horská kola jsou vhodná pro jízdu v terénu a sportovnějších jízd.

Specifika městských elektrokol

Městská elektrokola jsou ideálním dopravním prostředkem do školy nebo do práce. Nejsou vhodná do náročnější krajiny, mají menší počet převodů, kolem 8, a jsou pravidelně připravena s klasickými v-brzdami, vůbec ne jako krosové nebo horské modely, které mají silnější hydraulické brzdy. U levnějších jízdních kol se pohon a baterie nejčastěji nacházejí v zadní části kola, ale dražší modely mohou mít navíc středový pohon a baterii. Největší dojezd těchto kol je často jen 120 km a výkon motoru je často pouze 350 W.

Středně velká až velká kola

Pro městské kolo jsou střední nebo větší kola daleko lepší volbou, která umožňuje méně šlapání na jednu samostatnou cestu. To může vyjít obzvláště v případě, že vaše město má dobře navržené vyhrazené cyklostezky, kde nebudete v kontaktu s mnoha auty nebo pěšími lidmi. Velikost kol 24″ až 28″ může být pro městské kolo skvělou volbou. Existují modely kol, které mají menší kola (pod 24″). Tyto modely by neměly být vaší první volbou pro městské kolo, ale mohou dobře fungovat v případě, že si vybíráte elektrokolo pro dojíždění do práce.

Dívejte se po výdrži baterie

Budete potřebovat dostatečnou výdrž baterie, která v podstatě nemusí být příliš dlouhá (tím se ušetří náklady a hmotnost). Měli byste hledat elektrokolo s výdrží přibližně 25-50 km na jedno nabití. Kapacita baterie většiny modelů elektrokol začíná přibližně na této hodnotě. Výraznější odběr obvykle není nutný, protože ve městě nebo v cíli vaší cesty jsou obvykle nabíjecí centra. Existují baterie, které na jedno nabití ujedou 100 km i více. Baterie se s postupujícími inovacemi stále zlepšují. V každém případě jsou baterie stále mírně drahé. Pokročilé baterie s delší životností jsou často i mnohem těžší. To je třeba při výběru zohlednit. Pro běžné jízdy po městě není dlouhá životnost baterie tím nejdůležitějším parametrem!

Pohodlné posezení

Pohodlné sezení je základem pro příjemnou jízdu městem. Potřebujete si přeci užít plynulou a příjemnou jízdu. Městské kolo je vaším prostředkem dopravy a zábavy. Ujistěte se, že sedlo vašeho jízdního kola je jemné a pohodlné, a aby vás uneslo. Sedadla jsou častěji vyměnitelná, široce dostupná a nejsou nákladná. V případě, že pohodlí sedátka na vámi vybraném elektrokole nesplňuje vaše předpoklady, neměli byste mít problém s nákupem nového sedátka nebo potahu polstrování.

Vysoká řídítka a vzpřímený posed

Pro městské elektrokolo předepisujeme vysoká řídítka a vzpřímený posed. Vysoká řídítka udrží vaše tělo ve vzpřímené poloze, zatímco u sportovní formy budete muset být ohnutí v zádech, abyste dosáhli na řídítka. Vzpřímená poloha sedadla vám také umožní mnohem lepší schopnost vidět kolem sebe během jízdy. Díky sportovní poloze řídítek uvidíte ulici pouze omezeně. Obvykle ani nejde o nejlepší pozici pro výhled a polohu hlavy při jízdě ve městě.

Sportovní varianta znesnadňuje výhled na ostatní cyklisty, pěší a další potenciální překážky, kterých může být v často aktivních městských ulicích mnoho. Při sportovní variantě byste měli natahovat krk, abyste viděli před sebe. Když budete sedět vzpřímeně, uvidíte dopředu snadno.

Počet rychlostí

Stejně jako běžná jízdní kola mají i elektrokola různé rychlosti. U městského elektrokola musíte mít k dispozici nejméně čtyři úrovně/rychlosti elektrické pomoci, počítáme-li nulovou rychlost, když je elektrická pomoc vypnutá. Pokud není vaše město mimořádně nerovnoměrné, je to zpravidla více než dostačující. Nulová rychlost je ta, kdy elektrická pomoc není zapnutá. Tato rychlost je obvykle výchozí po zapnutí elektrokola. Při nulové rychlosti není elektrická pomoc k dispozici.

Kolo stále šlape do pedálů. Můžete jet tak rychle, jak budete schopni šlapat. První rychlost vám dobře poslouží na rovných cestách nebo jakmile budete potřebovat pomoc do nepříliš strmých svahů. Druhá rychlost vás vyveze do malých a středních svahů bez větší námahy. Třetí je tam obvykle potřebná v případě, že potřebujete jet o něco rychleji nebo v případě, že narazíte na extrémnější svah.

Vybavení městských elektrokol

Ze všech druhů elektrokol mají městské modely obvykle nejkvalitnější hardware. V něm můžete častěji než jinde najít:

·        Blatníky — umožňují jízdu v deštivém počasí

·        Stojan — udržuje kolo ve vzpřímené poloze, třeba když jste na nákupu

·        Nosič — pro připojení brašny do školy nebo do práce

·        Světla — pro jízdu za šera nebo za tmy

·        Displej bývá taky běžný, ale objevíte ho v podstatě na každém elektrokole za jakoukoliv cenu. Z méně obvyklých doplňků v tu chvíli narazíte například na konektor USB, který se používá k nabíjení telefonu a drobnějších přístrojů.

·        Možnost montáže dětské autosedačky — nic se nevyrovná rodinné vyjížďce a následnému nákupu. Ale dívejte se po upevnění autosedačky, aby jízda byla bezpečná. Pokud si chcete být naprosto jistí, obraťte se na svého prodejce.

·        Možnost montáže košíku nebo kufru — Ať už plánujete koupit cokoliv – pleny, pečivo nebo kytici, pokaždé se vám bude hodit prostor navíc. U prodejce se vždy ptejte, zda je produkt součástí nebo zda se dá dokoupit!

Náklady na městská elektrokola

Koupě elektrokola je bezesporu nemalou investicí, pohybuje se v řádech desítek tisíc korun. V této kapitole jsme městská elektrokola rozdělili do několika nákladových kategorií a uvedli, co budete moci od kola v dané cenové kategorii očekávat.

Cena do 30 000 Kč

Nejlevnější městské elektrokolo seženete za cenu kolem 20 000 Kč. Většinou se jedná o jednoduché modely pro nenáročné klienty. Počítejte s kratším dojezdem — max. 100 km a slabší motor s výkonem 250 W. Pohon a baterii běžně najdete vzadu a kola jsou častěji připravena s méně silnějšími v-brzdami. V případě, že dojíždíte na kratší vzdálenosti z domova do práce a zpět a nemáte vysoké nároky na elektrokolo, pravděpodobně si vystačíte s modelem z této kategorie.

Cena od 30 000 Kč do 40 000 Kč

Kategorie středních nákladů bývá mezi klienty nejvyhledávanější. S malou námahou objevíte kola s běžným největším dojezdem 120 km a výkonnějším motorem 350+ W. Výjimkou nejsou ani hydraulické brzdy nebo akumulátor nebo pohon umístěný ve střední části rámu.

Cena nad 40 000 Kč

Elektrokola pro velmi náročné zákazníky se snadno přehoupnou přes limit 50 000 Kč, nejdražší modely si mohou vybírat daň dvojnásobnou. V této cenové kategorii jsou již samozřejmostí přední varianty plánu, tj. brzdy poháněné vodou, centrální pohon a baterie, motor s regulací 450 W a více, dojezd takového elektrokola přesahuje 150 km.


Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.