Nejlepší dětská elektrokola – jak vybrat to správné? 

Při výběru elektrokola pro děti jsou nejdůležitější tři zásadní věci: bezpečnost, spolehlivost a snadné používání. Elektrická kola pro děti jsou skvělým způsobem, jak jim umožnit snadnou a rychlou přepravu po okolí nebo pro společné výlety do přírody. Díky motoru s nimi navíc můžete naplánovat delší výlety a budete mít jistotu, že výlet zvládnou.

V dnešním článku vám přinášíme kompletního průvodce při hledání ideálního dětského elektrokola pro vaše ratolesti, abyste je mohli bez obav poslat ven z domu nebo s nimi vyrazit na rodinný výlet. Ať už se jedná o cyklistickou dovolenou, nebo jen o každodenní použití, elektrokola vám otevřou nové úhly pohledu a rozšíří sféru aktivit vaší rodiny.

Obsah článku

Proč zvážit elektrokolo pro vaše děti?

Užijte si rodinné cyklo dovolené

Cyklistická dovolená je především o celodenním poznávání. Vaše dítě bude tak s lehkostí prozkoumávat nová zajímavá místa a krajinu, šetřit energii a držet krok s dospělými. Elektrokola jsou řešením pro každodenní trasy, které jsou příliš vzdálené nebo příliš strmé na to, aby je zvládli na standardním kole. Vše, co znamená překonání určité vzdálenosti, je s elektrokolem o poznání snadnější.

Pravidelný aktivní pohyb venku

Pravidelná aktivita na čerstvém vzduchu je navíc prospěšná pro naše tělo a pomáhá celkovému rozvoji vašeho dítěte. Ne všechny děti jsou však stejné a některé se sportovních aktivit účastní rády než jiné, elektrokolo si však bez váhání zamilují všechny.

Nepostradatelným bonusem elektrokol je výrazné zkrácení doby jízdy. Jízda s dítětem na požadované místo bude o poznání rychlejší.

Jaký je ideální věk pro pořízení prvního dětského elektrokola?

Protože jsou elektrokola výkonnější než běžná kola bez motoru, nemůžete jim jen tak připojit tréninková kolečka a vypustit je na chodník před váš dům. Minimální věková hranice pro jízdu na elektrokole je 12 let, což zaručuje, že je dítě připraveno převzít zodpovědnost při řízení. Dnešní dětská elektrokola jsou navíc intuitivně navržena pro co nejjednodušší ovládání.  Přechod z běžného kola na elektrokolo bude pro děti poměrně jednoduchý. Navíc elektrokolo pro děti znamená zcela nový zážitek z jízdy, který si rozhodně zamilují. 

Bezpečnost především. Jaké jsou požadavky?

Někdo by mohl namítat že s pořízením elekarokola necháváte vaše dítě usednout na slabší motorku. Nenechte se ale zmást, moderní dětské elektrokola jsou navrženy prvotně s ohledem na přepravu po městě nebo na jízdu v terénu v závislosti na konkrétním typu kola. 

Podle zákona musí každé kolo dodržovat následující zásady: 

  • Výkon motoru nesmí překročit 250 W 
  • Elektrokolo nesmí jet rychleji než 25 km/h
  • Musí být vybaveno plně ovladatelnými pedály
  • Dítě musí mít při jízdě přilbu 
  • Aby byla elektrokole co nejbezpečnější, ujistěte se, že vaše dítě nikdy nesedne na kolo bez přilby.

Ačkoliv to může znít jako paradox, dětské elektrokolo ve skutečnosti v mnoha ohledech zvyšuje bezpečnost jízdy na rozdíl od běžných kol. Díky snadnější ovladatelnosti a zastropované maximální rychlosti se vaše děti budou během jízdy pravděpodobně cítit bezpečněji. Dalším bezpečnostním předpokladem je, aby vaše dítě bylo zdatným jezdcem na běžném kole, než se vydá na jízdu na elektrokole. 

Bezpečnost na prvním místě

Při nákupu elektrického kola pro vaše dítě byste měli zvážit ještě jednu důležitou věc, a to bezpečnostní výbavu. Správná ochranná přilba a další bezpečnostní vybavení jako jsou světla, odrazky a jiné mohou mít obrovský význam, v případě pádu nebo jiné nehody na kole. 

Pokud jde o výběr vhodné přilby pro vaši ratolest, nezapomeňte, že ne všechny cyklistické přilby se vyrábějí stejně. Ve skutečnosti je každá přilba, kterou najdete v maloobchodních prodejnách, vytvořena s ohledem na nemotoristy na kole. Pokud vaše dítě jezdí na elektrokole, které jede rychlostí vyšší než 20 km/h, poohlédněte se po přilbě, která splňuje nizozemské bezpečnostní normy NTA 8776. Kromě toho se snažte pořídit jasně barevnou bezpečnostní přilbu. S velkou pravděpodobností to bude právě ta, která vaše dítě zaujme, což je jenom dobře! Nejen že tím zvýšíte pravděpodobnost, že ji vaše dítě bude nosit, ale také přispějete k tomu, aby bylo vaše dítě na ulici lépe vidět.

Co jsou třídy elektrokol?

Elektrokolo se od klasického kola liší zejména tím, že má motor, díky kterému může dosáhnout mnohem větší rychlosti velkou rychlost. Aby se předešlo častým nehodám na elektrokolech, rozdělily se do tří kategorií, přičemž kategorie jsou založeny na rychlosti a jízdních mechanismech. Rozdělení do tříd (class) pochází z USA a v ČR se z důvodu jiné legislativy příliš nepoužívá, ovšem čas od času se s ním setkat můžete. Co to tedy znamená?

Při výběru elektrokola pro děti se budete pohybovat vždy v první až druhé třídě, jelikož česká legislativa elektrokolo s asistencí pohonu nad 25 km/h považuje již za motorové vozidlo, které musí být registrováno. Legálně můžete tedy pořídit kolo s omezenou asistencí do 25 km/h.

Vysvětlení jednotlivých tříd elektrokol

1. třída elektrokol

Elektrokola 1. třídy jsou poháněná pedály. Motor kola vám dodá podporu až do rychlosti 32 km/h. Poté motor automaticky sníží svůj výkon. Elektronické kolo s podporou šlapání znamená, že musíte kolo sešlápnout, abyste aktivovali motor. Plynová páka nebude fungovat bez šlapání.

 2. třída elektrokol 

Elektronické kolo 2. třídy je kolo s asistencí plynu. Plynová páka však podporuje pouze maximální rychlost 32 km za hodinu. Elektronické kolo 2. třídy má samostatné ovládání plynu. Nemusíte tedy na kole šlapat do pedálů, abyste aktivovali motor. Stačí otočit plynovou rukojetí a vaše elektrokolo pojede plně na motor.

3. třída elektrokol 

Elektrokola 3. třídy už můžeme označit za skutečně rychlá. Tato kola mohou dosáhnout rychlosti až 45 km za hodinu. Jedná se však o kolo s podporou šlapání. Chcete-li tedy aktivovat plyn, musíte kolo sešlápnout.

Rozdíly mezi jednotlivými třídami elektrokol

  • Rychlost: Základním rozdílem je rychlost. Na elektrokole první a druhé třídy lze dosáhnout rychlostí až 32 km/h. Elektronické kolo třetí třídy však může jezdit s rychlostí asistence až 45 km/h.
  • Zákon: Elektrokola jsou rozdělena do tří skupin, aby se předešlo nehodám. Existují tedy různé typy zákonů týkajících se elektrokol. Elektrokola první a druhé třídy dosahují poměrně nízké rychlosti, proto nejsou považovány za tak nebezpečné. Na těchto kolech můžete jezdit po stezkách i v bočních pruzích určených pro cyklisty. Rozdělení do jednotlivých tříd však vzniklo v USA, které má odlišné zákony od evropských, proto je neustále nutné myslet na omezení asistence do 25 km/h. Pokud však jezdíte na elektrokole 3. třídy, pak nemůžete jezdit po stezkách nebo jízdních pruzích u silnic. Musíte jezdit po silnicích. Elektrokola 3. třídy mají navíc věkové omezení a musíte na nich nosit cyklistickou helmu. 
  • Mechanismus jízdy: Dalším rozdílem mezi elektrokoly první a druhé třídy je jejich pohonný mechanismus. Do 1. třídy patří elektrokola s podporou šlapání, zatímco elektrokola 2. třídy jsou elektrokolo s plynovým pohonem. Elektrokola 3. třídy mají plynové pedály.

Jak najít nejlepší elektrokolo pro děti? 

Chcete najít elektrokolo pro děti, které je speciálně navrženo pro mladé jezdce? V tomto případě nezapomeňte zvážit následující prvky:

  • Kvalitu brzd 
  • Velikost pneumatik 
  • Výdrž baterie 

Přehnaná opatrnost je v případě výběru elektrokola pro děti dobrá. Jakmile se ujistíte, že se vaše děti s elektrokolem seznámily a vědí, kde na něm mohou jezdit. Základním pravidlem je informovat je o všem předtím, než je necháte jezdit po ulicích nebo na některých terénních stezkách.

Pokud svému dítěti pořizujete elektrokolo s asistencí šlapání, ujistěte se, že dítě ví, jak funguje motor a také digitální displej, který na běžném kole chybí. Nejlepší věc, kterou můžete udělat předtím, než se vaše dítě vydá samotné prozkoumat okolí na elektrokole bude dobré několik prvních jízd absolvovat s ním a předat mu základní trénink v jízdě na elektrokole. Vaše dítě tak získá cit pro ovládání elektrokola, než vyrazí na silnici nebo do kopců. Mnoho rodičů se obává rychlosti, kterou mohou elektrokola dosáhnout, ale u většiny elektrokol první a druhé třídy může vaše dítě šlapat jen tak rychle, jak umí. 

Co je třeba zvážit před tím, než poprvé vaše dítě šlápne do elektrokola.

Nacvičujte jízdu na elektrokole s vyšší hmotností

Jízdu na elektrokole s dítětem je před prvním výjezdem nutné natrénovat. Udržování rovnováhy spolu s přidanou hmotností vyžaduje cvik. Než dítě posadíte na kolo, zkuste na něm simulovat něco podobně těžkého jako vaše dítě a vyrazte na projížďku. Jízdu trénujte na místě, kde nikoho neohrožujete  a jakmile se budete cítit pevně v kramflecích, jste připraveni vyrazit na elektrokole s dětmi.

Správné oblečení

Vy, i vaše dítě byste se měli vyvarovat volnému oblečení, u kterého hrozí vysoká pravděpodobnost, že se zachytí o pohyblivé části elektrokola. Před jízdou se ujistěte, že je oblečení, případné popruhy brašen a dokonce i tkaničky bot řádně zastrčené. Podle povětrnostních podmínek si vždy pro dítě připravte raději něco teplejšího na případné vrstvení oblečení, jízda na elektrokole může být rychlá a dítě v sedačce nevyvíjí žádný pohyb, proto může brzy prochladnout v případě nepříznivého počasí.

Nastavte si pohodlné sedadlo

Při přípravě elektrokola pro děti vyberte hlavně pohodlnou sedačku, která se dobře vejde do nosiče. Sedačky lze namontovat jak na přední, tak na zadní část, podle vašich preferencí. Pak už stačí vybrat správnou sedačku odpovídající velikosti vašeho dítěte.

Dětské nohy v bezpečí

Děti si během jízdy příliš neuvědomují, že mají nohy mimo pneumatiku. Tyto drobné dětské  nožičky, které vás při každém šlapání kopou, mohou být však velmi nebezpečné. Pro bezpečnější jízdu používejte přední opěrku nohou. Také děti umístěné v zadní sedačce se nebudou cítit příliš pohodlně, když budou mít vzadu visící nohy. Tento problém jednoduše vyřešte stupačkami. Stupačky zabrání tření nohou o pneumatiku nebo řetěz, které by jinak mohlo způsobit vážné odřeniny nebo popáleniny.

Kontrola elektrokola

Vaše elektrokolo musí být neustále v dobrém provozním stavu. Ujistěte se, že jsou pneumatiky nahuštěné, řetěz funguje hladce a brzdy fungují správně. Před zahájením jízdy se vždy ujistěte, že dětské příslušenství pevně sedí.

Vozte s sebou základní vybavení

Při výletech na kole s dětmi musíte myslet na všechno. Při jízdě je třeba mít s sebou několik nezbytností, jako je láhev s vodou, svačina, pokrývku hlavy, opalovací krém a pláštěnku pro případ nouze. Děti se během jízdy musí cítit pohodlně. Při krátkých přestávkách se jich ptejte na jejich pohodlí, jestli se jim sedí dobře a nic jim nechybí. Vyslechněte je, pokud si stěžují na něco, co je trápí.

Jak se chovat na elektrokole s dítětem v sedačce?

Věnujte pozornost provozu

Každý jezdec by měl věnovat pozornost provozu na silnici, ale je to ještě důležitější, pokud s sebou na elektrokole máte děti. Vždy se snažte pochopit pohled ostatních řidičů a to, jak očekávají jízdu na kole po silnici. Tímto způsobem můžete předejít případným nehodám.

Snižte rychlost jízdy

Pokud máte na svém elektrokole děti, jezděte pomaleji, než byste jeli sami. Dbejte na to, aby vaše rychlost nepřekročila 20 km/h, když je kolem provoz. 

Ruční brzda

Náhlé brzdění může otřást s rovnováhou dětí na elektrokole. Jezděte opatrně s rukama neustále na brzdě. Systém hydraulických kotoučových brzd elektrokol vám umožní lepší kontrolu nad jízdou. Systém plynu však přidává sílu k vašemu šlapání, což má za následek mnohem větší rychlost, než na běžném kole z toho vyplývá, že brzdu budete muset sešlápnout dostatečně dopředu před přechodem pro chodce nebo značkou stop.

Horská elektrokola pro děti

Ve světě elektro cyklistiky jsme v posledních letech mohli zaznamenat posun směrem k výkonnějším dětským kolům. Velké a uznávané značky, jako je Specialized, Kona nebo například Commencal, se pustily do výroby elektrokol pro ty nejmenší. Začínají se objevovat  dokonce i firmy, které se zaměřují pouze na výrobu dětských kol, jako jsou Lil Shredder, Cleary a další, nabízejí kola pro ty nejmenší, ovšem s velkou výbavou. 

Dětské horské elektrokolo pro náročné: Haibike SDURO HardFour 4.0 2020

Německá společnost Haibike vyrábí všechny druhy elektrokol, od kol pro dojíždění do práce s brašnami až po plnohodnotné sjezdové elektrokola se zdvihem 200 mm. V roce 2017 uvedla do své nabídky elektrokol také dětské kolo s 24 palcovými koly. 

Maximální rychlost tohoto elektrokola Sduro HardFour 4.0 je 12 km/h, nicméně jeho pohonná jednotka Yamaha je motorem s okamžitým výkonem. To znamená, že nedochází k prodlevě v kadenci, než se zapojí elektrická asistence, jako je tomu například u systému Shimano STEPS. 

Hliníkový hardtailový rám vypadá velmi vkusně, zejména díky vhodně tvarovanému hlavním rámu, zúžené trubce a vnitřnímu vedení kabelů. Zvedání předního kola při skoku přes překážky je snadnější díky vidlici SR Suntour. Zatímco většina dětských kol odpovídá velkému procenta skutečné hmotnosti dítěte, toto elektrokolo by klidně mohlo vážit stejně jako jezdec.

PLUSY:

  • Kvalitní velká kola
  • Výkonný motor Yamaha
  • Elegantní vzhled

MINUSY:

  • Slabší motor
  • Vysoká pořizovací cena

Specifikace dětského horského elektrokola Haibike SDURO HardFour 4.0 2020

UrčeníDětské elektrokolo
Kapacita baterieYamaha, Lithium Ion, 400 Wh
RámHaibike, SDURO HardFour, Aluminium 6061,
Nosnost80 kg
Umístění motorustředové
Brzdykotoučové
Váha20 kg
Počet převodů9
Cena64 399 Kč

Dětské horské elektrokolo pro náročné: Cube Acid 240 Hybrid Rookie SL 400 2021

Dá se říci, že Bosch při navrhování svých světově nejlepších pohonných systémů nemyslel na dokonale proporcionální dětská kola, to ale nebránilo v tom, abychom byly elegantně integrovány do rámu modelu Acid 240 Hybrid Rookie. 

S využitím stejných konstrukčních a konstrukčních postupů jako u dalších hybridních mtb pro dospělé dalo za za vznik juniorskému hybridu, na kterém je jízda nejen zábavná, ale zároveň bezpečná. Vnitřní vedení kabelů výrazně snížilo nároky na údržbu.

Cube Acid Hybrid 240 Rookie SL je horské kolo určené zejména pro jízdu v horách. Elektrokolo se dodává v řadě velikostí včetně One Size, má odpružení SR Suntour a pohon Shimano.

Kolo je součástí řady horských kol Cube Acid Hybrid. Jako horské elektrokolo s podporou šlapání je Cube Acid Hybrid 240 Rookie SL poháněno motorem Bosch Drive Unit Active Generation 3 Cruise Youth Edition s výkonem 250 W a maximálním točivým momentem 40 Nm. Kolo disponuje také externí odnímatelnou baterií Bosch PowerPack 400 s kapacitou 400 Wh. Vnitřní vedení kabelů, deska Easy Mount kickstand, včetně 2A nabíječky Bosch.

PLUSY:

  • Snadná ovladatelnost a stabilita
  • Kvalitní a výkonná baterie

MINUSY:

  • Slabší motor

Specifikace dětského horského elektrokola Cube Acid 240 Hybrid Rookie SL 400 2021

UrčeníDětské elektrokolo
Kapacita baterie400Wh – integrovaná baterie 
RámAluminium Superlite
Umístění motoruBosch Active (40Nm) – 3. Generace
Umístění baterievyjímatelná
Brzdykotoučové
Váha18,6 kg
Počet převodů10
Cena55 990 Kč

Střední cenová varianta dětských horských elektrokol: Crussis e-Guera 6.7 

Juniorské horské kolo e-Guera 6.7 Junior 2022 bylo navrženo a vyvinuto speciálně pro mladé slečny.  A to ať už s nimi plánujete výlety do přírody, po silnici, v terénu, po rovinách, přes kopce i toulky po horách.

Hliníkový rám je díky své geometrii plně přizpůsoben potřebám dívek. Geometrie rámu zajišťuje vynikající stabilitu, ovladatelnost a spolehlivost elektrokola, kterou zajišťuje především centrální elektromotor BAFANG MAX drive (M400) o výkonu 250 W (max. 500W) s točivým momentem 80 Nm a baterie s Li-Ion články Panasonic 504 Wh (14 Ah), která je plně integrovaná do rámu elektrokola.

Použití centrálního elektromotoru u tohoto modelu výrazně přispívá k ideálnímu vyvážení elektrokola, jde o moderní řešení používané u vyšších řad elektrokol po celém světě.

Dojezd elektrokola je 120 km. Samozřejmě vždy záleží na profilu trati a způsobu využití asistence, která je v případě tohoto modelu pětistupňová a ovládá se prostřednictvím LCD displeje umístěného na řídítkách. Barevný displej zobrazuje stav baterie, zvolený stupeň asistence elektromotoru, rychlost a ujetou vzdálenost.

Elektrokolo se vyrábí na kolech o průměru 26″ a ve velikosti rámu 14″, což umožňuje výbornou ovladatelnost pro ženy a dívky menšího vzrůstu. O řazení se stará devítirychlostní přehazovačka Shimano Alivio nebo SRAM X5 a jízdní komfort zvyšují hydraulické kotoučové brzdy Shimano BR-MT200 nebo SRAM Level, odpružená vidlice Suntour XCM HLO DS 26″ je vybavena pružinovým tlumením a má zdvih 100 mm.

Dívčí horské elektrokolo e-Guera 6.7 je určeno pro jízdu v terénu, ale zvládne i silnici nebo cyklostezku.

Model e-Guera 6.7 Junior se dodává bez blatníků, osvětlení, stojánku atd. Ty však lze snadno dokoupit a na elektrokolo namontovat. Na druhou stranu je součástí balení USB konektor pro nabíjení mobilních zařízení.

PLUSY:

  • Lehké a výkonné elektrokolo
  • Stylový design
  • Nízká váha motoru

MINUSY:

  • Vyšší pořizovací cena
  • Slabá baterie

Specifikace dětského horského elektrokola Crussis e-Guera 6.7 

UrčeníDětské elektrokolo
Kapacita bateriePANASONIC Li-Ion 36V / 504 Wh (14 Ah)
RámAlu 6061- velikost rámu 14″
Dojezd120 km
Umístění motorustředový
Umístění baterieplně integrovaná v rámu
Brzdykotoučové
Počet převodů9
Cena46 990 Kč

Nejdostupnější cenová varianta dětských horských elektrokol: Apache Tate 24

Elektrokolo Tate 24 je určeno pro děti, jejichž rodiče si již pořídili elektrokolo a hledají ideální způsob, jak mít své ratolesti v těsném závěsu při rodinných výletech. Elektrokolo Tate 24 bylo vyvinuto speciálně pro malé cyklisty a je tak vybaveno osvědčenými a spolehlivými komponenty. Proto se o své děti nemusí při jízdě na elektrokole bát.

Sportovní geometrie rámu se skvělou stabilitou, tichý elektromotor uprostřed zadního kola a baterie s kapacitou 468 Wh. Tohle všechno vám nabídne dětské elektrokolo Tate 24. Nechybí ani hydraulické brzdy s přepínačem, které při brzdění vypínají motor, čímž šetří energii baterie. Veškerá výbava je stavěná na 24″ kolech, což z kola Tate dělá atraktivní dětské elektrokolo. Na tento dětský model se můžete spolehnout, ať už vás na trati čeká cokoli.

Tate nabízí také ovládací displej LCD, který umožňuje nastavit vhodný jízdní režim a zobrazuje čas nebo stav baterie. Přestože se jedná o dětský model, je Tate plnohodnotným elektrokolem, které nabídne ještě více zábavy pro nejmenší cyklisty.

Specifikace dětského horského elektrokola Apache Tate 24

UrčeníDětské elektrokolo
Kapacita bateriebaterie LG 468wh 
Dojezd 110 km
Umístění motoruzadní
Umístění bateriespodní
Brzdyhydraulické kotoučové
VidliceSR Suntour XCT JR HLO 80 mm
Počet převodů8
Cena31 990,-

Nejčastější otázky spojené s elektrokoly 

Otázek kolem elektrokol je stále hodně, jedná se o oblíbené téma, které má své fanoušky, ale také odpůrce. Proto se budeme snažit odpovědět na nejčastější dotazy, které jsou s tématem elektrokol spojené.

Jaké jsou nejčastější zranění způsobená na elektrokole?

Z dětských úrazů způsobených elektrokoly se jedná nejčastěji o otřesy mozku, zlomeniny končetin (ruka nebo noha), zlomeniny lebky a obličeje. Nejčastěji jsou tato zranění způsobena pádem z elektrokola, nárazem do objektů kolem během jízdy, srážkou s autem během jízdy na elektrokole nebo srážkou s chodcem.

Mohou děti jezdit na elektrokolech?

Ano. Děti i dospívající mohou při dodržení bezpečnostních opatření jezdit na elektrokolech.

Povinnou výbavou každého malého elektro cyklisty by však měla být přilba se zapnutým podbradním řemínkem. Bez ohledu na věk nebo minimální požadavky místních zákonů by měly všechny děti a dospívající nosit přilbu při používání jakéhokoli elektrokola, běžného kola nebo koloběžky. Další důležitou bezpečnostní výbavou by měly být rozhodně kvalitní světla, aby vaše děti byly dostatečně viditelné během provozu.V případě, že vaše děti nemají základní znalosti o bezpečnosti silničního provozu, nepouštějte je do silničního provozu jak na elektrokole, tak i na běžném kole.

Jaká jsou rizika spojená s elektrokoly pro děti?

Největším rizikem spojeným s elektrokoly je rozhodně rychlost. Ke zranění může dojít u jakéhokoliv zařízení na kolech, ať už jsou to běžná kola, skateboardy nebo koloběžky. Z důvodu, že elektrokola mohou jet rychlostí až kolem 25 km/h, může tak rychlost způsobit vážnější zranění, než u ostatních dopravních typů přepravy. Dalším rizikem spojeným s elektrokoly je nedostatečná zručnost a znalosti obsluhy. Jezdci proto musí mít základní znalosti pravidel silničního provozu a situační povědomí, aby mohli jezdit bezpečně a snížit riziko zranění na silnici.

V čem je lepší elektrokolo, než běžné kolo?

  • Elektrická kola s asistencí přidávají dodatečnou sílu k vašemu vlastnímu šlapání. Umožní vám jezdit rychleji, snadněji vyjíždět kopce, a navíc se můžete více kochat! Možná budete překvapeni, jak rychle se můžete pohybovat i ve srovnání s autem.
  • Najednou si budete užívat dosud nenáviděnou jízdu do kopce i proti větru, jelikož vám bude pomáhat elektrický asistent. 
  • Užijtete si také společnou jízdu s rodinou, partnerem a dětmi. Možná totiž máte cyklistického parťáka, který jezdí jinou rychlostí než vy. Pomocí elektrokola můžete snadno vyrovnat tempo jízdy.
  • Auto nechte doma. Díky pohodlí, jednoduchosti a rychlosti je elektrokolo s elektrickým asistentem častěji lepší alternativou k automobilu než běžné kolo. 
  • Užijte si více zábavy! Jízda na kole je sama o sobě zábavná, když k ní navíc přidáte elektrickou asistenci, zábava se ještě zvýší – obzvláště v nekonečně se táhnoucích kopcích. Každá jízda bude najednou jako s větrem v zádech.

Které elektrokolo je nejlepší? 

Nejlepší elektrokolo neexistuje. Každému cyklistovi bude vyhovovat jiný typ elektrokola, proto nelze odpovědět jedním typem elektrokola, které by bylo tím nejlepším pro všechny. 

Někteří jezdci dávají přednost horským elektrokolům jiní naopak skládacím nebo hybridním elektrokolům. Nejjednodušší způsob, jak zjistit, které elektrokolo je pro vás tím nejlepším, je zkušební jízda u renomovaného prodejce elektrokol. Kde vám obsluha ráda poradí a ukáže aktuální nabídku elektrokol. Vy tak nejlépe zjistíte, které z elektrokol nejvíce vyhovuje vašemu životnímu stylu a hlavně potřebám. 

Proč mají elektrokola regulovanou rychlost?

Záměrem elektrokola s elektrickou asistencí je, aby bylo stále podobné běžnému jízdnímu kolu, a to včetně rychlosti, kterou může jet. Pokud by elektrokola poskytovala vyšší rychlost s asistencí výkonu, pak by podléhala regulaci pro skútry nebo motocykly, které už vyžadují  registraci, licenci, pojištění a spoustu dalších věcí.

Kromě toho by všechna elektrokola byla omezena pouze na jízdu po silnicích. Běžná kola a kola s elektrickou asistencí jsou skvělým dopravním prostředkem, protože nevyžadují registraci, licenci, pojištění a existuje mnoho míst, kde se na nich dá jezdit – a vy si přitom navíc i dobře zasportujete!

Jak daleko dokáže elektrokolo dojet?

Většina elektrokol má dojezd 50 až 100 km. Dojezd však vždy závisí na podmínkách jízdy (kopce, protivítr) na tom, jakou sílu šlapání poskytujete, a také jakou hmotnost přesouváte, do které se počítá nejen vaše váha, ale také váha věcí a nákladu, které na kole vezete. Můžete si pořídit elektrokola s větším dojezdem, ty jsou zpravidla dražší a váží více kvůli většímu akumulátoru. Jak tato technologie dozrává a technologie baterií se vyvíjí, zvyšuje se i dojezd.

Jaký výkon mají elektrokola?

Obecně se výkony elektrokol pohybují od 250 W do 750 W. 750 wattů je maximální výkon, který je ještě považován za jízdní kolo, což se rovná 1 koňské síle.

Závěr

Doufáme, že vám náš průvodce elektrickými koly pro ty nejmenší pomůže při výběru toho nejlepšího, které bude vyhovovat potřebám vašeho dítěte. U dětských elektrokol hraje bezpečnost ještě větší roli, než u elektrokol pro dospělé, proto při nákupu elektrokola nezapomeňte na povinnou i nepovinnou výbavu, která dokáže eliminovat nepříjemné důsledky z pádů nebo předcházet nehodám.


Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.