Nejlepší horská elektrokola

Díky elektromotoru je jízda na kole mnohem přístupnější pro jezdce všech věkových kategorií, kteří by se s běžným kolem daleko nedostali. Zjistěte, jaká jsou nejlepší pánská a dámská horská elektrokola. Máme pro vás tipy, jak vybrat horské elektrokolo, které přesně vyhoví vašim potřebám. Srovnali jsme pro vás vybrané modely horských elektrokol do tří cenových kategorií, kde si to své najdou jak nároční jezdci, tak i příležitostní cyklisti. 

Výběr těch nejlepších horských elektrokol z každé kategorie.

Obsah článku

Benefity elektrokol: Dopřejte si více zážitků

V současnosti roste obliba horských kol a kol s tlustými pneumatikami. To umožňuje zpřístupnění dosud nedosažitelných vrcholů lidem, kteří je obdivovali z doliny. Mnoho moderních horských elektrokol je také navrženo s ohledem na jízdu po městě a dojíždění do práce. Díky výhodám, pohodlí a efektivitě elektrických horských kol v kombinaci s infrastrukturou si mnoho jezdců pořídilo horské elektrokolo pro každodenní dojíždění do práce.

Pokud chcete proplout do vod horských elektrokol a zjistit něco navíc předtím, než se rozhodnete uskutečnit první nákup, jste tu správně! Podívejme se společně na náš výběr těch nejlepších horských elektrokol, které můžete bez problému sehnat na českém trhu.

TIP: Srovnání nejlepších elektrokol – sezóna 2022

Nejlepší pánská horská elektrokola

Horské elektrokolo pro náročné: Crussis e-Atland 9.7-M 

PLUSY:

  • Velký dojezd
  • Výkonná baterie a dokonalé odpružení
  • Výkonný a malý motor

MINUSY:

  • Vyšší pořizovací cena

Toto mimořádně výkonné horské elektrokolo s kvalitní baterií vám poskytne nezapomenutelné jízdu v jakémkoliv terénu. Tento model, který je součástí řady 9, je vybavený malým, ale výkonným pohonem BAFANG M500. Při jízdě téměř nepocítíte, že jedete na horském elektrokole. Díky plně integrované baterii Samsung s kapacitou 20 Ah je horské elektrokolo dokonale vyvážené. Vysokokapacitní baterie navíc slibuje dojezd až 170 km. Toto horské elektrokolo se může pochlubit také 12 rychlostní přehazovačkou SRAM SX Eagle. 

Horské elektrokolo Crussis e-Atland 9.7-M – 2022 disponuje 27,5″ koly a kvalitními plášti Maxxis Ardent, které zajišťují vynikající přilnavost na všech površích. Hydraulické kotoučové brzdy a odpružená vzduchová vidlice ROCKSHOX Judy Silver TK R Solo se zdvihem 100 mm umožňují pohodlnou jízdu. Barevném displeji LCD nabídne možnosti, kde si můžete vybrat z 5 režimů asistence. Najdete tu také port USB, který umožňuje nabíjet mobilní zařízení

Najít nejlepší cenu Crussis e-Atland 9.7-M

Specifikace horského elektrokola Crussis e-Atland 9.7-M 

UrčeníHorské elektrokolo
Kapacita baterie20 Ah
Dojezd170 kilometrů
Nosnost120 kg
Umístění motorustředový
Umístění baterierámové
Brzdyhydraulické kotoučové
OdpruženíROCKSHOX FS Judy Silver TK Solo Air 27,5″, zdvih 100 mm
Počet převodů12
Cena66 990,-

Zlatá střední cesta mezi pánskými horskými elektrokoly: Crussis e-Atland 7.7 – 2022 

PLUSY:

  • Snadná ovladatelnost a stabilita
  • Velké, stabilní kola

MINUSY:

  • Slabá baterie
  • Pouze 8 převodů

Tento model pánského horského elektrokola, který je součástí legendární řady 7, se může pochlubit skvělým rámem. Tomu vděčí za snadnou manipulaci a ovladatelnost. Tohle pánské horské elektrokolo je tak vhodné jak na zpevněné lesní cesty, tak do náročného terénu. Díky středovému pohonu BAFANG MAX a plně integrované baterii Samsung s kapacitou 14,5 Ah je tak horské elektrokolo dokonale vyvážené. 

Vysokokapacitní baterie navíc slibuje dojezd až 130 km. Elektrokolo nabízí také barevný LCD displeji, kde je k dispozici také USB port. Díky němu můžete nabíjet váš telefon. Jako třešničku na dortu si můžete vybrat z 5 režimů asistence

Hydraulické kotoučové brzdy a odpružená vidlice Suntour XCM HLO DS se zdvihem 100 mm umožňují bezpečnou a pohodlnou jízdu. Horské elektrokolo Crussis e-Atland 7.7 – 2022 je vybaveno 27,5″ koly a kvalitními pneumatikami Maxxis Ardent, které zajišťují vynikající přilnavost na všech površích. Proto můžete svištět jak z kopců, tak i do nich zcela bez obav!

Najít nejlepší cenu Crussis e-Atland 7.7 – 2022

Specifikace pánského horského elektrokola Crussis e-Atland 7.7 – 2022

UrčeníHorské elektrokolo
Kapacita baterie14,5 Ah
Dojezd130 kilometrů
Nosnost120 kg
Umístění motorustředový
Umístění baterierámové
Brzdyhydraulické kotoučové
OdpruženíSUNTOUR XCM HLO DS 27,5″, zdvih 100 mm
Počet převodů9
Cena46 990,-

Nejdostupnější cenová varianta pánských horských elektrokol: Crussis e-Largo 5.7 – 2022

Horské elektrokolo Crussis e-Largo 5.7 – 2022 je spolehlivé elektrokolo ideální do terénu i na zpevněné cesty. Díky středovému pohonu BAFANG MAX a plně integrované 13Ah baterii je kolo dokonale vyvážené a zajišťuje pohodlnou jízdu na jakémkoliv povrchu. Vysokokapacitní baterie slibuje dojezd až 115 km. Jak ale všichni víme, vždy je nutné zvážit profil trasy. Nicméně i tento slibný dojezd vám zaručí na horském elektrokole pohodovou jízdu, kterou si můžete bez obav užít. 

Většina horských kol se dodává s velkými, 29″ koly. A horské elektrokolo Crussis e-Largo není výjimkou. Kvalitní pláště Maxxis Ardent navíc zajistí dokonalou rychlost a vynikající přilnavost na všech površích. O bezpečnou jízdu na horském elektrokole se postarají hydraulické kotoučové brzdy a odpružená vidlice Suntour XCT30 HLO DS 29″ se zdvihem 100 mm. Na černobílém LCD displeji si můžete vybrat z 5 režimů asistence.

Najít nejlepší cenu Crussis e-Largo 5.7 – 2022

Specifikace pánského horského elektrokola Crussis e-Largo 5.7 – 2022

UrčeníHorské elektrokolo
Kapacita baterie13 Ah
Dojezd115 kilometrů
Nosnost120 kg
Umístění motorustředový
Umístění baterierámové
Brzdyhydraulické kotoučové
OdpruženíSuntour XCT30 HLO DS 29″ se zdvihem 100 mm.
Počet převodů8
Cena42 990,-

Nejlepší dámské horská elektrokola

Dámská horská elektrokola pro náročné: CRUSSIS e-Guera 11.7

PLUSY:

  • Velký dojezd
  • Extrémně výkonná baterie
  • Plynulé řazení

MINUSY:

  • Vysoká pořizovací cena

Jedno z nejoblíbenějších a nejprodávanějších dámských horských elektrokol. Model řady eleven je vybaven nejnovějšími technologiemi pro elektrokola, které vám zajistí hladkou a pohodovou jízdu i po horských kopečcích

Tento model zvládne i terén do kterého jste se dosud ještě neodvážili. Dámské horské elektrokolo Crussis je vybaven tím nejlepším, čím může být e-kolo v této cenové kategorii vybaveno, proto se skutečně nemusíte se bát žádného kopce ani toho, že vás ostatní předjedou. Horské elektrokolo e-Guera 11.7 má jemně vyladěný hliníkový rám a je vybaveno 27,5″ koly. 

Dámské horské elektrokolo disponuje špičkovým 250W elektromotorem BOSCH Performance CX 4th Gen s točivým momentem 85 Nm a napájeno výkonnou baterií Bosch PowerTube s kapacitou 625 Wh (16,7 Ah). Dojet na něm můžete až 150 km, kdy ale samozřejmě vždy záleží na profilu trati a způsobu využití asistence, která se ovládá prostřednictvím panelu BOSCH Intuvia a na displeji se zobrazuje stav baterie. 

Jízdu vám u tohoto modelu zpříjemní vzduchově odpružená vidlice ROCKSHOX FS Recon Silver RL Solo Air 27,5″ se zdvihem 120mm a zamykáním vidlice, hydraulické kotoučové brzdy Sram Guide T.

Najít nejlepší cenu Crussis e-Guera 11.7

Specifikace dámského horského elektrokola Crussis e-Guera 11.7

UrčeníHorské elektrokolo
Kapacita baterie16,7 Ah
Dojezd150 kilometrů
Nosnost120 kg
Umístění motorustředový
Umístění baterierámové
Brzdyhydraulické kotoučové
OdpruženíROCKSHOX FS Recon Silver RL Solo Air 27,5″ se zdvihem 120 mm
Počet převodů12
Cena94 990,-

Zlatá střední cesta mezi dámskými horskými elektrokoly: Crussis e-Guera 9.7-M – 2022 

PLUSY:

  • Velký dojezd
  • Přehledný LCD display
  • Lehká ovladatelnost a nízká hmotnost kola

MINUSY:

  • Vyšší pořizovací cena

Crussis e-Guera 9.7-M – 2022 je mimořádně výkonné dámské horské elektrokolo s extrémně výkonnou baterií, které vám poskytne nezapomenutelnou jízdu na každém povrchu. Tento model, který je součástí luxusní řady 9, je vybaven malým, ale extrémně výkonným pohonem BAFANG M500. Dále také disponuje 20Ah vysokokapacitní baterií Samsung, která umožňuje dojezd až 170 km.

Dámské horské elektrokolo Crussis e-Guera 9.7-M – 2022 je vybaveno 27,5″ koly a kvalitními plášti Maxxis Ardent, které zajišťují vynikající přilnavost na každém povrchu. Hydraulické kotoučové brzdy a odpružená vzduchová vidlice ROCKSHOX Judy Silver TK R Solo se zdvihem 100 mm umožňují bezpečnou a pohodlnou jízdu. Na barevném displeji LCD si můžete vybrat z 5 režimů asistence. 

Toto dámské MTB elektrokolo je skvělou volbou pro jízdu nespoutaným terénem.

Najít nejlepší cenu Crussis e-Guera 9.7-M – 2022

Specifikace dámského horského elektrokola Crussis e-Guera 9.7-M – 2022

UrčeníHorské elektrokolo
Kapacita baterie20 Ah
Dojezd170 kilometrů
Nosnost120 kg
Umístění motorustředový
Umístění baterierámové
Brzdyhydraulické kotoučové
OdpruženíROCKSHOX Judy Silver TK R Solo se zdvihem 100 mm
Počet převodů12
Cena66 990,-

Nejdostupnější cenová varianta dámského horského elektrokola: Devron Riddle W1.7 27,5

PLUSY:

  • Nízká cena
  • Lehký rám
  • Přehazovačka s 18 rychlostmi
  • Malá hmotnost kola

MINUSY:

  • Hrubší dávkování výkonu
  • Zadní rám, který je méně stabilnější oproti středovému.
  • Nižší kapacita baterie

Tento nejpřístupnější model dámského horského elektrokola je vybaven 36V 316 wattovou baterií Panasonic nebo Samsung Li-On, která je spojena s 250w motorem BLDC poháněným náboji, který poskytuje dostatek spolehlivého výkonu.

K dispozici zde máte až 5 úrovní asistence výkonu, které se snadno ovládají pomocí čitelného LCD displeje. Předností tohoto dámského horského elektrokola jsou vysoce výkonné přední a zadní brzdy Tektro, na které se můžete spolehnout v každém kopci. Vysokou úroveň má také vidlice Zoom CH-595S, HLO, Tapered, PM Disc se zdvihem 100mm

Systém řazení 9×2 rychlosti umožňuje jednoduché a efektivní řazení. Výdrž baterie by vám měla vydržet až na vzdálenost 100 km. Vždy však závisí na celkovém terénu.

Najít nejlepší cenu Devron Riddle W1.7 27,5

Specifikace dámského horského elektrokola Devron Riddle W1.7 27,5

UrčeníHorské elektrokolo
Kapacita baterie10,4 Ah
Dojezd100 kilometrů
Nosnost120 kg
Umístění motoruzadní
Umístění baterierámové
Brzdyhydraulické kotoučové
OdpruženíZoom CH-595S, HLO, Tapered, PM Disc se zdvihem 100mm
Počet převodů18
Cena32 990,-

Kdy se vyplatí pořídit horské elektrokolo?

I když milujete vydřenou práci v podobě nekonečného šlapání na klasickém horském kole, které vás vyveze jen pomocí vaší síly na vrchol, nemůžete popřít přitažlivost horských kol s elektrickým pohonem. 

Ovšem pozor! Ani u horského elektrokola není žádný kopec zadarmo. Horská elektrokola nešlapou sama. Vracejí vám to, co do nich vložíte. Tím, že vašim nohám dodají trochu energie navíc. Tato trocha dodatečné síly při šlapání je v různých situacích velmi užitečná a zcela mění zážitek z jízdy. Ke všemu navíc nabízí něco nového, co zpestří vaše pravidelné trasy. Pokud jste ještě nikdy nevyzkoušeli horské elektrokolo na vlastní kůži, není lepší čas. Víte proč?

Na horském elektrokole toho stihnete mnohem víc než na běžném kole

Vyšší rychlost zároveň znamená, že za daný čas zvládnete projet více míst. Za hodinovou vyjížďku po práci na elektrickém horském kole stihnete objevit mnohem více, než na běžném kole. A to si představte, kolik toho zvládnete na celodenním víkendovém výletu. 

S horským elektrokolem se vám otevřou nové, delší trasy, ze kterých se stihnete vždy vrátit včas. A více stezek znamená více zábavy.

S horským elektrokolem dojdete dál 

Větší dojezd je jednou z největších výhod horského elektrokola. Umožňuje vám překonat za daný čas větší vzdálenost než standardní kolo. Místo toho, abyste se namáhali a vydávali veškerou energii do šlapání, můžete se místo toho kochat krajinou a užívat si chvilky na čerstvém vzduchu. Nezapomínejte být ale při jízdě na horském elektrokole stále ve střehu. Ii menší nerovný povrch dokáže nemile překvapit.

Více stability se středovým pohonem

Většina horských elektrokol má středový elektromotor, který je umístěn v oblasti spodního držáku kola. Baterie jsou obvykle umístěny podél spodní rámové trubky. To znamená, že horské elektrokolo může být těžší než standardní kolo. Ale vzhledem k tomu, že je jeho nejtěžší část umístěna uprostřed a velmi nízko na rámu, má velmi nízké těžiště. 

To dodává horskému elektrokolu obrovskou stabilitu. Zejména při sjezdu se můžete spolehnout na velmi předvídatelné a jisté ovládání.

Dodatečný výkon se hodí v každé situaci

Dodatečný výkon, který získáte díky elektromotoru, neslouží jen k dosažení vyšší rychlosti na rovinatých stezkách nebo v plynulých stoupáních. Tento výkon vám pomůže překonat větší počet technických překážek než na standardním horském kole.

V žádném případě ale nepočítejte s tím, že to horské elektrokolo odjede doslova za vás. Bohužel se nejedná o kouzelný stroj, který vás vynese nahoru a překoná každý větší kámen nebo výmol na stezce. 

Základní informace o horských elektrokolech a jak vybrat

Nejznámější značky horských elektrokol

Při výběru značky horského elektrokola je důležité si prvně odpověď na otázku, k čemu ho budete primárně používat. Chcete kolo do města, elektrokolo na horské výlety nebo skládačku, která vám pomůže ulehčit cestování? 

Jakmile budete vědět, k čemu vám bude elektrické horské kolo primárně sloužit, můžete se vrhnout do výběru konkrétní značky. My se v dnešním článku věnujeme horským elektrokolům, proto se při výběru konkrétního výrobce budeme věnovat právě jim.

TIP: Nejznámější značky elektrokol

Vychytaná konstrukce horských elektrokol pro různé použití

Díky vylepšené konstrukci jsou horská elektrokola v terénu velmi dobře ovladatelná a jízda na nich je zábavná. Přesto existuje mnoho specifikací, které ovlivňují způsob, jakým kolo funguje v terénu.

Mnoho elektrických horských kol se dodává s robustními hliníkovými rámy. V dnešní době ale značky uvádějí na trh stále více karbonových variant, a to hlavně díky robustní poptávce po horských elektrokolech. Stejně jako u běžných horských kol, i u elektro kraluje celoodpružení a při správném nastavení odpružení může hmotnost navíc zlepšit sjíždění. 

Díky vyšší hmotnosti motoru a baterie je potřeba podstatně více síly ke zpomalení. Například v situacích když se na horském elektrokole řítíte na nic netušícího turistu nebo do prudké zatáčky, budete chtít spolehlivé brzy. Vyšší hmotnost také znamená, že kola budou pevnější. Proto se možná více než na samotnou značku zaměřte na konkrétní specifika horského elektrokola.

TIP: Celoodpružená kola

Nejprodávanější značky horských elektrokol

Horská elektrokola KTM

Rakouská značka KTM má více než padesátiletou tradici a je známou a oblíbenou značkou zejména pro svou kvalitu. Její základnou je rakouský Mattighofen, kde jsou kola zároveň důkladně otestovány. 

Značka KTM doslova udává trendy v horských elektrokolech. A to nejen novými technologiemi, ale také svým designem, které mnohé další značky kopírují. Navíc mimo samotné elektrokola nabízí také nabídku jednotlivých komponentů. Značka se zaměřuje zejména na výrobu sportovních a krosových kol, v nabídce najdete ale také městská a cestovní elektrokola.

Horská elektrokola Crussis

Pokud byste rádi podpořili český rybníček, právě značka Crussis pro vás bude ta pravá! Nabízí širokou nabídku horských elektrokol, ale také koloběžek. Česká firma si potrpí nejen na funkčnosti, velký důraz klade také na neotřelý design. Pokud tedy hledáte horské elektrokolo s českou duší, bude pro vás značka Crussis tím pravým ořechovým!

Logo Elektrokola a koloběžky Crussis

Horská elektrokola Scott

Švýcarská značka Scott, která se zaměřuje zejména na výrobu jízdních kol, sportovního oblečení a zimního vybavení v poslední době přinesla spoustu novinek v oblasti horských elektrokol. Značka s dlouholetou tradicí potěší každého cyklistu, zaručí kvalitu a nabízí elektrokola se špičkovými technologiemi.

Na co se u výběru horských elektrokol zaměřit? 

Baterie horských elektrokol

Stále více výrobců středových motorů pro horská elektrokola však uvádí na trh baterie umístěné v bodě, které snižují těžiště a dodávají kolu elegantnější vzhled. Velký boom zažívá obliba baterií od společnosti Bosch, Brose nebo integrované baterie STEPS od společnosti Shimano

Nelíbí se vám na horském elektrokole umístění baterie? Pak se poohlédněte po lithium-iontové (Li-Ion) napájecí sadě, která je vybavena alespoň 500 watt hodinami. Někteří výrobci, jako například Brose, nabízejí jednoduché akumulátory s kapacitou 650 Wh a jiné značky, jako například Bosch, nabízejí akumulátory pro horská elektrokola se dvěma bateriemi, které dohromady dají 1000 Wh!  

Jak rychle může jet horské elektrické kolo?

Nejvýraznějším rozdílem číslo jedna při používání nejen horského elektrokola je samozřejmě rychlost. S pomocí motoru se tempo zrychlí a vy se rychleji dostanete do cíle. Jak již bylo zmíněno, elektrokola mohou pohánět rychlostí od 20 do 28 km/h plus energie, kterou vložíte do pedálů. 

POZOR: Dejte si však pozor na legislativu! Elektrokola mají zákonem dáno omezení asistence (příšlapu) na 25 km/h. Pokud tuto podmínku splňují, není na na nahlíženo jako na motorové vozidlo a jsou stále bicyklem.

Brzdy horských elektrokol

Brzdy jsou důležité pro všechna kola, ale pro elektro horská kola dvojnásob. Většina kol je vybavena hydraulickými brzdami SRAM, Shimano nebo Magura se 180mm kotoučovými rotory. Většinou se jedná o dvoupístkové brzdy, ale pro lepší brzdný výkon doporučujeme čtyřpístkové třmenové brzdy. Pro sjezdové jezdce doporučujeme 4 pístkové brzdy SRAM Code, Shimano Saint nebo Magura MT7.

Stejně jako u většiny věcí i při výběru horského elektrokola platí, že dostanete to, za co si zaplatíte. Modely nižší třídy horských elektrokol jsou obvykle nastaveny na rovnější terén a nejsou připraveny na vysokohorské ježdění

Modely horských elektrokol střední a vyšší třídy mají nainstalované sedlovky, větší zdvih odpružení a jsou připraveny na bezdušové ježdění.  Zároveň si musíte pořídit takové elektrokolo, které je nastaveno pro terén, v němž budete jezdit nejčastěji. 

Kolo s nízkým zdvihem a celoodpruženým je schopné zvládnout šotolinové stezky a dlouhé vyjížďky v náročném terénu, ale při sjezdu na něm pravděpodobně pojedete mnohem pomaleji než na horském elektrokole s lepším odpružením. 

Systémy elektrického pohonu se liší, ale většina středových motorů nabízí výkon 250 W a je spojena s minimálně jednou 500Wh baterií. Ať už se rozhodnete pro Bosch nebo Yamahu, Brose nebo Shimano, motor určený pro horské elektrokola vám přinese radost při dlouhých stoupáních. Budete moci cestovat dál a prozkoumávat oblasti, které pro vás byly dosud neznámé.

Historie a vývoj elektrických horských kol

Počátky elektrokol

Elektrické kolo bylo poprvé vyvinuto v roce 1870 dvěma vynálezci, kteří použili parní stroj se spalovacím motorem. V roce 1895 získal Ogden Bolton Jr. patent na kolo poháněné baterií s tyčovým kartáčem a motorem s přímým nábojovým pohonem připojeným k zadnímu kolu. Boltonovo kolo nemělo žádné převody a motor měl výkon pouze do 100 ampér z 10 voltové baterie. 

Později, v roce 1897, Hosea W. Libbey vylepšil dosavadní elektrické kolo a navrhl model se dvěma motory a bateriemi. Jeho hlavní myšlenka spočívala v tom, že na rovné silnici bude fungovat pouze jedna baterie, ale při stoupání do kopce by se zapojila druhá baterie. 

Jednalo se tak o jednu z prvních verzí elektrického kola. Tento vynález byl nazván jako „dvojitý elektromotor“. Libbey výtvor stojí tak na podobných konstrukčních principech moderních motorů se středovým pohonem, se kterými se setkáváme do dnes. Mezitím proběhlo několik pokusů o vylepšení elektrokol, avšak všechny tyto vynálezy však měly jednu vadu – baterie byly těžké a obrovské. 

O 50 let později získal Jesse D. Tucker patent na motor, který využívá vnitřní převody a umožňuje volnoběh. To znamená, že jezdec si mohl vybrat, zda bude používat pedály ve spojení s elektromotorem, nebo ne.

Reálné zkušenosti s horským elekotrokolem

Zkušenosti s Ing. Ladou Bryndovou

Již mám druhé elektrokolo na které nedám dopustit. Hlavním důvodem, proč jsem si elektrokolo pořídila byla bolest krční páteře a následná migréna pří klasické jízdě na obyčejném kole. Moje první elektrokolo jsem si koupila zhruba před 7 lety a druhé kolo mám přibližně 4 roky.

Na své kolo nenechám dopustit až na jednu podstatnou nevýhodu a tou je, že když si špatně naplánujeme ráno trasu a dojde baterie je kolo na mě příliš těžké. Ovšem další velkou výhodou je fakt, že jsem si s manželem za kolo pořídili vozík na psi, které kolo krásně utáhne. Těšíme se, až budeme vozit i malého vnoučka.

Elektrokola na přelomu 20. a 21. století

V devadesátých letech 20. století začala elektrická kola prožívat revoluci. Michael Kutter vyvinul první „pedelec„, dnes známé jako elektrokolo s nízkým výkonem. Tato technologie se stala standardem pro moderní elektrokola. Některé společnosti do svých konstrukcí začleňují plyn, asistenci šlapání nebo obě technologie. 

Elektrická kola se nadále vyvíjejí. V dnešní době zkušení inženýři vyvíjejí nové patenty, které pracují na vylepšení nápadů našich předchůdců. Proto se i ve 21. století nadále pokračuje ve zdokonalování

Velké olověné baterie byly nahrazeny NiCD nebo Li-ion bateriemi, aby se zvýšil dojezd elektrokol a kapacita při zachování nízké celkové hmotnosti. To jsou jedny z hlavních oblastí, ve kterých se elektromobilita skutečně posunula dopředu. Technologie elektrokol se každým dnem zdokonaluje díky inovacím ve všech oblastech e-mobility. 

Vzhledem ke zvyšujícím se emisím oxidu uhličitého je cílem výrobců navrhnout elektrokola, která by na silnicích co nejelegantnějším způsobem nahradila automobily. Díky všem výhodám, které elektrokola poskytují, se očekává, že jejich popularita v průběhu let i nadále růst. 

Co vy a horské elektrokola? Už máte to svoje? Doufáme že vám náš dnešní článek pomůže s výběrem a zanedlouho budete sjíždět kopce na novém horském elektrokole! 


Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.