Celoodpružená kola

Plně odpružená horská kola nejsou pro masy. Jsou oblíbenou lahůdkou pro vyznavače cyklistiky, kteří se snaží najít konkrétní stroj pro svůj životní styl jízdy po horské krajině, dlouhých a klikatých stezkách nebo lesních cestách. Takže se nelekejte výše ceny.

Obsah článku

Celoodpružená elektrokola a základní informace

Nákup celoodpruženého elektrokola vyžaduje obrovskou investici. Ať se podíváte kamkoli, cena celoodpruženého kola se pohybuje ve vysokých desítkách tisíc korun. To může být dáno především tím, že se jedná o vrchol řemeslného zpracování v oblasti elektrokol. Kromě kvalitních materiálů hraje nejdůležitější roli přesné odpružení.

A jak název napovídá, v případě celoodpružených elektrokol je odpružená jak přední vidlice, tak i zdvihová konstrukce. Právě tento plán umožňuje zvládnout nejtěžší terén, výmoly, překážky a extrémní svahy. S celoodpruženým modelem se dostanete do míst, kam jiné druhy elektrokol skutečně nemají šanci se dostat.

TIP: Nejlepší horská elektrokola

Full suspension nebo raději Hardtail?

V případě, že se nevyznáte v odborné terminologii jízdních kol, objasníme vám většinu rozdílů mezi těmito dvěma formami. Zatímco konstrukční provedení hardtail hovoří o odpružené pouze přední vidlici a ustálené konstrukci zdvihu, kompletní odpružení (full suspension) hovoří o kole s odpruženou vidlicí a konstrukcí zdvihu.

·        Hardtail — model s odpruženou přední vidlicí a usazenou zdvihovou konstrukcí.

·        Full suspension — odpružená vidlice a zvýšená konstrukce.

V jaké lokalitě budete jezdit

Jakmile budete znát odpověď na tuto otázku, budete si moci snadno vybrat jednu z možností. Pro jednodušší a méně náročné jízdy je vhodný hardtail. V případě, že z větší části jezdíte po hladších površích, kamenech, cestách s hlínou a z menší části po dostupnějších površích, je pro vás lepší elektrokolo s odpruženou přední vidlicí.

Ušetříte peníze a zároveň ušetříte námahu/sílu, kterou můžete efektivněji přenést do pedálů. Na druhou stranu, pro drsný terén složený z výmolů a kamenů si přejete něco víc. Vaším řešením je celoodpružené elektrokolo. Právě v obtížnějších podmínkách jednoduše oceníte rozšířenou variantu odpružení v přední části a zvýšení kola.

Váha kola a ceny

Je pro vás hmotnost kola zásadní? Pokud ano, nepochybujte o tom, že celoodpružená kola jsou podstatně těžší než kola s předním odpružením (hardtail). Méně složitá konstrukce znamená nižší hmotnost. Také cena celoodpruženého kola je mnohem vyšší. Více komponentů (ve srovnání s hardtailem) znamená vyšší rozpočtové náklady. Zároveň upozorňujeme na nákladnější generální opravy. V servisu moc dobře vědí, kolik součástky stojí, takže v případě pochybností, se jich běžte zeptat.

Výhody Hardtail

·        Vhodnější pro začátečníky

·        Jezdí se na lehkých stezkách

·        Nižší hmotnost (méně komponentů)

·        Levnější varianta

·        Snadnější údržba a levnější servis

Výhody celoodpruženého kola

·        Vhodné do nejnáročnějšího terénu

·        Skvělé pro náročné a rychlé sjezdy

·        Všestranné použití

·        Velmi pohodlná jízda

Odpružení

Zdvih je při přelézání a přejezdech veškerých nebezpečných překážek mimořádně důležitý. V závislosti na terénu a vašem způsobu jízdy zvolte zdvih, který je pro vaši jízdu vhodný.

Tabulka 1 – Typy zdvihů

ZdvihKde se nejlépe využije
80-100 mmPro menší zdvih, který se využívá v rekreační cyklistice
120-130 mmTento zdvih je rozšířený u univerzálních modelů. Je vhodný do náročnějšího terénu.
120-160 mmJedná se druh zdvihu, který se využívá v náročném terénu
170 mm a víceTento zdvih je skvělým pomocníkem pro nejnáročnější sjezdy a dlouhé skoky

Přejete si vzduchové nebo pružinové odpružení?

1.  Vzduchový druh systému — Základní druh je vhodný pro méně náročné území a méně specializovanou jízdu. Vzduchově sestavená vidlice je lehčí a umožňuje rozsáhlejší možnosti nastavení.

2.  Pružinový druh systému — Umožňuje změny v závislosti na hmotnosti jezdce. Ať je to jakkoli, není to tak moc individuální, protože můžete měnit pouze pružinu, což není příliš praktické (mírnější za tvrdší nebo naopak). Odpružená vidlice bývá těžší, ale navíc kupodivu levnější.

3.  Inteligentní druh systému — Pokrok se neúnavně valí vpřed. V současné době jsou v obchodní nabídce takzvané inteligentní vidlice, které dokáží přirozeně měnit tlumení podle jízdního módu a povrchu. Ale dovolit si ji mohou opravdu jen vrcholoví sportovci se sponzory. Nejde zrovna o levou záležitost!

Top 3 modely

1. Specialized Turbo Levo 29

Specialized Turbo Levo 29 je celoodpružené elektrokolo s dynamickou dráhou. Konstrukce disponuje krátkými řetězovými vzpěry a těžišti. Hlavový bod byl otevřen pro jistější výjezdy, zatímco extrémnější situační bod zajistí vynikající zdatnost ve stoupáních. Celoodpružené elektrokolo pohání špičkový motor Specialized 2.1, který zvyšuje šlapání až o 410 %. Oproti svému předchůdci je o něco menší a lehčí. Jedná se o nejplynulejší a nejefektivnější elektromotor v obchodní nabídce elektrokol.

Obrovské přednosti zahrnují výměnu spínání, zdatné chlazení, dvojitá volnoběžka a klidný provoz. Při zvládání nerovností budete zbožňovat 150 mm odpružení vpředu a vzadu od RockShox. Rám elektrokola byl vyroben z kombinace M5. Kombinace kvalitního materiálu a geometrie 29 Path přináší úžasnou útěchu a přesnost ovládání během jízdy.

Parametry
Určení kolaCeloodpružené koloUmístění baterieV rámu
DojezdPřes 200 kmUmístění motoruStředový
BrzdyHydraulické kotoučovéNosnost140 kg
Kapacita baterie500 WhPočet převodů1 x 11
Odpružení150 mm  

Celý provoz je řízen jednotkou rozhraní Levo — Turbo, která zobrazuje úroveň nabití baterie a asistenční režim. Baterie použitá v zařízení Turbo Specialized M2 má kapacitu 500 Wh. Baterie je nenápadně zasunutá do rámu kola. S pomocí klíče ji lze v mžiku vyjmout a odnést do přístřešku.

Šokující je, že výrobce neuvádí, o jaký celkový dojezd se kolo může pokusit. Každopádně si ověříte, že ujede přibližně 200 kilometrů. Specialized Turbo Levo 29 je nejlepší volbou mezi celoodpruženými elektrokoly. V případě, že nepotřebujete šetřit penězi a požadujete vysokou kvalitu a excelentní ovládání, pak jistě Specialized bezvadně splní vaše potřeby. Otestujte šampiona!

KladyZápory
+ Vyšperkovaná konstrukce– Vysoká pořizovací cena
+ Extra silný elektromotor 
+ Tichý chod 
+ Baterie situovaná v rámu (500Wh) 
+ Kvalitní ovládání 

2. KTM Macina Chacana 294

Rádi zvládáte náročnější úkoly a tíhnete spíše k pohodlí a přesnému ovládání? Doporučujeme vám celoodpružené elektrokolo KTM Macina Chacana 294. Začneme elektrickým pohonem, do kterého se v tomto případě připojuje motor Bosch Execution CX ze 4. éry. Ten nabízí nadmíru dobrého výkonu. Při rychlostech nad 25 km/h neklade žádný odpor a jeho největší točivý moment činí 85 Nm. Jistě vás bude zajímat, jak je to s baterií.

Je situována přímo do obrysu, takže neklade zbytečný odpor uprostřed jízdy. Baterie Bosch PowerTUBE obsahuje kapacitu 625 Wh. Tímpádem váš dojezd bude přes 200 kilometrů, samozřejmě v závislosti na způsobu jízdy, krajině, hmotnosti jezdce a dalších hlediscích.

Parametry
Určení kolaCeloodpružené koloUmístění baterieV rámu
DojezdPřes 200 kmUmístění motoruStředový
BrzdyHydraulické kotoučovéNosnost140 kg
Kapacita baterie625 WhPočet převodů1 x 10
OdpruženíZadní 125 mm, přední 130 mm  

Během jízdy využijete výhod 1×10 rychlostí převodníku Shimano Deore. O bezpečnost se v tu chvíli starají čtyřpístkové hydraulické brzdy Shimano. Hmotnost celoodpruženého elektrokola KTM je 24,3 kg. Také je dobré vědět, že veškeré informace (kapacita baterie, rychlost, vzdálenost atd.) se zobrazují na přehledném displeji. KTM Macina Chacana 294 je jedno z nejlepších celoodpružených elektrokol v poměru cena/výkon. Za pozornost navíc stojí hliníkový rám a svůdný vzhled, který nadchne jeho majitele i veškeré okolí. Pro nás skvělá volba!

KladyZápory
+ Půvabný design– Zde není co vytknout
+ Propracovaný hliníkový rám 
+ Špičková výbava 
+ Elektromotor od firmy Bosch 
+ Velkokapacitní baterie 625 Wh 
+ Opravdu vysoká nosnost 

3. Cube Stereo Hybrid 120 Pro 625

Cube Stereo Hybrid 120 Professional 625 je jedno z nejbohatších a nejlépe ovladatelných celoodpružených elektrokol. Uspokojí nejen svými báječnými jízdními vlastnostmi, ale navíc i svými ne zrovna vysokými náklady. Řídící jednotku má na starosti stroj Bosch 4. éry. Vyzkoušený Cube elektrokola, která jsou stvořena pro pohodlnou jízdu na problematickém území. A podle všeho se hodí i na klidné jízdy na silnici. Předpokladem by mohl být kvalitní hliníkový rám s kvalitními tlumiči Rock Shox proti nepohodlné jízdě. Do brzdového systému výrobci zařadili hydraulicky poháněné brzdy MT420. A jak je to s výkonem elektrokola?

Parametry
Určení kolaCeloodpružené koloUmístění baterieV rámu
DojezdPřes 200 kmUmístění motoruStředový
BrzdyHydraulické kotoučovéNosnost130 kg
Kapacita baterie625 WhPočet převodů12 rychlostí
Odpružení120 mm  

Použitý elektromotor Bosch je schopen vyvinout až 85 Nm. Baterie stejné značky o kapacitě 625 Wh je zcela integrovaná v rámci rámu. Dojezd činí 200 kilometrů. Ať už je to jakkoli, záleží na stylu jízdy a dalších vlivech. Veškerou aktivitu zobrazíte na displeji Purion. Cube Stereo Hybrid 120 Professional 625 je jedním z nejlepších celoodpružených elektrokol s kvalitním motorem, solidní baterií a originálním designem. Mimořádná ukázka pro drsný terén i příležitostné jízdy v otevřeném terénu.

KladyZápory
+ Jsou praktické i pro klidné ježdění– Vyšší hmotnost
+ Disponují kvalitním hliníkovým rámem 
+ Je vybaveno elektromotorem od Bosch 
+ Disponuje velkokapacitní baterií 625 Wh 
+ Při ježdění má tichý chod 

Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.